Poslední místa za nejvýhodnější startovné, pro prvních sto přihlášených, jsou k dispozici na připravovaný Babický trail číslo 8, který se uskuteční na čtvrt maratonské trati v sobotu 22. září ve středočeských Babicích, nedaleko od Říčan u Prahy.

Letos budou pro nejlepší jako novinka připraveny zajímavé finanční ceny. Za pořadatelský oddíl SK Babice závodí mimo jiné i loňský vítěz Krakonošovy stovky Petr Martinovský a letošní a předloňský vítěz tohoto závodu, který je v plné přípravě na Spartathlon, Radek Brunner. Oba budou přítomni, závodit bude asi jen Petr. Ten se oddílovým závodem nechal motivovat a sám na Novém Hradci Králové, kde žije a trénuje, vloni v prosinci uspořádal úspěšný Veveří trail číslo 1. Dvojka zatím nemá stanovený termín, ale prý bude.

„Babický trail se snaží o smyslplné propojení kvalitního běžeckého závodu spojeného s kulturní akcí a přátelským setkáním. Na běžce a běžkyně čekají dva mírně zvlněné lesní okruhy o celkové délce 10,5 kilometru, zároveň se však mohou těšit na koncert dvojice Bavor a Javor, doprovodný dětský program, dobré jídlo a pití nebo si zakoupit jedinečný běžecký časopis B. “

Letošní ročník navíc přinese dvě významné změny oproti ročníkům předchozím. Především se jedná o finanční odměny pro první tři muže a ženy (5000 Kč, 3000 Kč a 1000 Kč) spolu s prémiemi za překonání traťových rekordů (1000 Kč).

Druhou novinkou je pak předsunutý start žen, které vyběhnou s pětiminutovým předstihem před muži. Závodit se tak bude i o to, kdo jako první protne cílovou pásku bez ohledu na pohlaví.

Vypsány jsou i další speciální kategorie jako třeba pro běžce s knírem či naboso. "Těšit se tak můžeme na divácky i běžecky atraktivní závod, který u nás nemá obdoby a pro mnohé může představovat skvělý úvod do podzimní krosové sezóny, dodal Petr Martinovský.

Vloni vyhrál Lukáš Kozlík (37:27). V ženách vítězná Radka Churáňová dala 41:45. No nebudou to mít obhájci prvenství jednoduché. Přihlášen je totiž Náchoďák Kamil Krunka, který jde ve východních Čechách od prvenství k prvenství. V minulých víkendech vyhrál desítku ve Skuhrově, pak Běh na Černou horu a naposled náročný kros v Klamoši. V ženách přitvrdí muziku reprezentantka v běhu do vrchu Adéla Stránská z České Třebové.