Před dvěma lety uspěl na Hlineckém půlmaratonu na Chrudimsku Tomáš Kouřil z AC Vysoké Mýto a jeho tatík jako nejlepší čtyřicátník Karel Kouřil byl celkově druhý. „Letos jsem kluka (ten dříve najednou studoval dvě vejšky, nyní má jednu hotovu) nevzal, musí se učit,“ uvedl po závodě s úsměvem Karel Kouřil nejpodstatnější fakt, který vedl k jeho absolutnímu prvenství.

Závod, 39. ročník, se uskutečnil na tradiční členité trati v okolí města. Začíná se tříkilometrovým stoupáním. Pak následuje celkem pohodová pasáž k dvanáctému kilometru, kde čeká běžce kilometrový zajídák. Náročné stoupání je ještě z 16 na 17 kilometr a hlavně v krátkém úseku v terénu z 19 na 20 kilometr a pak následuje sešup do cíle.

„Běželi jsme na čele ve trojici. Na sedmém kilometru jsem malinko zrychlil a jeden soupeř odpadl. Další nástup jsem si připravil po dvanáctém kilometru a bylo rozhodnuto,“ řekl k průběhu závodu Karel – 1:28:04. Celkově druhý byl vítěz kategorie mladíků Jan Čeněk z trutnovského lyžařského Ski Kasper týmu – 1:31:24.

Bombový zážitek si z Hlinska odvezl celkově třetí a vítěz kategorie padesátníků Lumír Koutník. Ten se na závod vydal s manželkou až z Vrchlabí a bylo zcela jisté, že chce odčinit týden starý neúspěch z Klamošského krosu, kde z bednové pozice v kategorii v závěru trati seběhl a bylo po nadějích. „V Klamoši mě to dost mrzelo a s odstupem týdnu musím konstatovat, že to byla moje chyba. Byl jsem na trati sám a toto místo bylo zrovna orientačně náročnější a holt jsem to nezvládl. Ale dneska jsem si závod úžasně užil a jsem rád, že jsem podnikl tak dalekou cestu.“

Zajímaví byli bedničkáři sedmdesátnici. Druhý Petr Leszkow, ve čtyřicátnících startoval stejnojmenný závodník a byl druhý za 1:36:18, z pořadatelského MK Hlinsko dal 2:01:38, ale den před půlmaratonem si dal desetikilometrový běh do vrchu na suchý vrch v Orlických horách.

Vítězem byl Emil Trombik až z Českého Těšína – 1:56:42. „Jsme na dovolené a když jsem se dověděl o závodě pobyt jsme si prodloužili. A stálo to za to. Hlavně začátek závodu, ale i jeho konec mi dal zabrat a jsem rád, že se mi podařilo pokořit dvouhodinovou hranici.“

V soutěži žen bojovaly pouze v úvodu závodu o prvenství „dva marodi“. Nakonec ve stylu start cíl vyhrála obhájkyně prvenství a mladá veteránka Jana Klinecká z MK Hlinsko – 1:39:10. Druhá byla vítězka z před tří let a nyní nejlepší nad 45 let Anna Krátká z Hvězdy Pardubice – 1:42:03. V této kategorii se na hlineckou trať úspěšně vrátila domácí Věrka Černá – druhá za 2:00:11. Tato vytrvalkyně, která už od pohledu byla v úžasné formě, byla před dvaceti lety mimo jiné celkově třetí v půlmaratonu v Blansku. „Moc neběhám, tak dvakrát týdně a okolo deseti kilometrů a jsem ráda, že jsem tak dlouhý závod úspěšně zvládla, ale budu ho pár dnů dost cítit nejen v nohou.“

Nejlepší mladá vytrvalkyně Karolína Durdová startovala za Slavkov u Brna – 1:47:22. V této kategorii se po třech letech vrátila do Hlinska Radka Průšová z TJ Svitavy a zaznamenala půlhodinové zlepšení a třetí flek v kategorie – 1:53:58. „Hlinsko mě opět nezklamalo, byl to pro mě úžasný běžecký zážitek, ale nyní sotva chodím.“

Traťák drží na této trati, dříve se běhala půlka jinak a dost ročníků se uskutečnilo jako pětadvacítka, od roku 2015 Jiří Brychta z Nového Města na Moravě časem 1:19:31 a vítězka z roku 2016 Lenka Dušková z Iscarexu – 1:35:40.

V rámci přípravy měli svědomití pořadatelé z MK Hlinskou obavy zda bude závod početně obsazen a myslím si, že vzhledem ke konkurenci ostatních závodů musejí být letos spokojeni. Navíc opět se společným startem uspořádali běh na osm kilometrů po trati půlky, kdy totožné jsou první tři a poslední dva kilometry.

V tomto závodě vyhrál s čtyřminutovým náskokem Josef Šutera z Poličky – 30:56, vloni dal traťák 30:27 David Bílek. Ženský traťák na této trati dala Helena Pechová ze Svratky – 35:13. Mezi účastníky tohoto závodu byl třeba i šedesátník Jirka Sedlák (51:16) z Přelouče, který zde dříve běhal dlouhou trať, ale momentálně by mu ji zdraví nedovolilo absolvovat.

Po závodě bylo připraveno tradiční nejen tekuté občerstvení a pěknou cenu si domů odvezl téměř každý účastník díky bohaté tombole.

Další smršť vytrvaleckých akcí se uskuteční na Chrudimsku v září. V sobotu 8. září je to Monacký maraton a půlmaraton na populárním desetikilometrovém lesním okruhu u Slatiňan. V sobotu 22. září se v Hlinsku běží Saar Challenge – trail na půlce , maratonu a šedesáti čtyřech kilometrech, kde bude startovat na nejdelší trati Štěpán Dvořák, který letos přeběhl republiku ze západu na východ. V den státního svátku 28. září přímo v centru Chrudimi Chrudimská vinařská desítka.