Už tento pátek ve 22 hodin odstartuje v Třinci 9. ročník Beskydské sedmičky. Na start, letos poprvé situovaném na atletickém stadiónu v areálu Správy tělovýchovných a rekreačních služeb města Třinec, by se mělo opět postavit téměř 3200 závodníků na dvou tratích. Ta delší měří 95 km s převýšením 5430 m a je současně Otevřeným Mistrovstvím České republiky v horském maratonu dvojic. Druhá, určená jen o něco méně výkonným jedincům, je ve skutečnosti zřejmě kratší jen o 5,1 km délky a má o 480 m menší převýšení, i když dlouhodobě a vytrvale se uvádějí parametry 86,4 km a 5052 m stoupání. Časový limit pro absolvování celého závodů je u obou tratí totožný – 29 hodin.

Z důvodu výluky vlakové dopravy mezi Frenštátem a Frýdlantem nad Ostravicí byla letos přesunuta akreditace závodníků do Třince. I letos můžeme na trati fandit a sledovat celou plejádu špičkových ultra-trailových běžců nejen z České republiky.

A koho tedy považovat za největší favority? V absolutním pořadí to bude jistě trojnásobný vítěz Standa Najvert z Ostravy (2014, 2016–17, k tomu stříbro z roku 2015). Jeho parťákem bude letos, tak trošku překvapivě, další skvělý běžec Jan Zemaník z Ostravice, který se po několika letech opět vrací k ultra.V roce 2013 Honza vyhrál 24hodinovku na Lysé hoře a je také čtyřnásobným vítězem Pražské stovky z let 2011–14. Tato velmi silná dvojice startuje letos pod hlavičkou Salomon/Suunto-livefood.cz.

Ty nejvyšší ambice však bude mít i několik dalších dvojic. Třeba horolezcům Kamilu Bezděkovi s Markem Novotným (Hybaj tým) z Nového Jičína visí na zdi již 4 medaile z posledních ročníků B7 – vedle stříbra v roce 2016 byli už třikrát bronzoví. Medailové cíle si nepochybně mohou klást i dvě mladé, ale přesto poměrně zkušené dvojice opět z Beskyd. Pod hlavičkou Runsport-Salomon poběží Tomáš Peter se Zdeňkem Hruškou. Zdeněk byl v uplynulých měsících stříbrný na Jesenické stovce, LH 24 i Pražské stovce, a hlavně na vyhlášeném švýcarském Scenic trailu (113 km s převýšením 7,5 km). Také Tomáš má za sebou úspěšná vystoupení na B7, 5 BV či Nezmar maratonu. Loni tato dvojice vyhrála na B7 kategorii do 35 let (celkově pátí).

Zapomínat nesmíme ani na mladíky z Frýdku-Místku – Tadeáše Vyvijala s Radkem Chrobákem. Radek je „specialista“ na lysohorskou 24hodinovku (letos vítěz, loni druhý), ale prosadil se i na jiných závodech a na výše zmíněném Scenic trailu skončil pátý. Také Tadeáš už má za sebou několik hezkých výsledků na B7 či loňské Malofatranské stovce.

Na poslední chvíli se do závodu dohlásil i zkušený Tomáš Svoboda (se Zbyňkem Cyprou vítěz B7 z roku 2015) ze Všechovic spolu s poctivým dříčem Markem Balcarem z Hlučína, který šel v posledních létech výkonnostně hodně nahoru.

Z dalších dvojic, které si mohou dělat čáku na přední umístění, bych jmenoval třeba Martina Macíčka s Janem Neuwirthem, Vladimíra Řeháka s Jardou Vichrem či duo Tomáš Klím – Radomír Viej.

Mezi ženami můžeme favorizovat dvojici Iva Kroužilová – Martina Hampejsová (Šneci na max). Iva se letos může pochlubit výkonem 3:25 hod. na Pražském maratonu a Martina loni suverénně vyhrála Mistrovství ČR v ultra-sky maratonu na beskydském Nezmaru. Téměř o generaci mladší je beskydská dvojice Veronika Tkáčová-Kateřina Klepáčová. Katka se letos prezentovala bronzem na zimní LH 24 a Veronika byla mimo jiné loni třetí na B7.

Dostatek zkušeností má i dvojice Hana Hrodková s Marcelou Mikuleckou (Světlušky) a na přední umístění v kategorii mohou pomýšlet i dvojky Fišerová-Bugnerová , Gombalová-Zechová nebo V.Ščerbová-Jurčáková.

Hodně špičkových žen raději volí start v kategorii smíšených dvojic a nejinak tomu bude i letos. Z pohledu letošní výkonnosti bych měl favorizovat duo Petra Ševčíková – David Čechmánek (X-trail Orlová). Petra letos suverénně zvítězila na LH 24 , Nízkotatranské stíhačce a byla nominována i do reprezentace. Jenže v posledních týdnech se potýká s chronickou únavou a její start není vůbec jistý. Navíc určitým handicapem by mohla být i výkonnost parťáka.

Zato dvojice Marie Zelená – Robert Frohn (Alpsport.cz/GE-TRA) z Uherského Brodu, resp. Liberce, je velice kvalitní a výkonnostně vyvážená. Majka vyhrála kategorii žen na B7 loni i předloni a letos má zlato z kvalitně obsazené Jesenické stovky. Tu vyhrál i Robert, loňský vítěz poháru ČSUT. Velkou kvalitu má i liberecká dvojka Kateřina Šoubová – Marián Böhm. Kateřina slavila největší úspěchy už v roce 2015, kdy mj. se svou sestrou vyhrála na B7 kategorii žen, ale po dvouleté mateřské pauze se již letos připomněla vítězstvím na Krakonošově stovce.

Stříbrná žena z letošní LH 24 Ivana Šlachtová poběží premiérově s partnerem Martinem Badačem, který nemá s ultra příliš zkušeností a věnuje se spíše kratším tratím. A na startu bude i loni druhá žena z mixu Lucie Samcová ze Strakonic, tentokrát pravděpodobně s manželem Pavlem. Nechybí ani předloňští vítězové mixu na kratší trati Pavel Macák s Pavlínou Grygarovou a legendární Zbyněk Cypra, ale ten si to podobně jako loni půjde s Martinou Bačovou spíše užít. A určitě bych měl zmínit i účast Elišky Kaniové z Lipové-lázní. Ta je dvojnásobnou vítězkou poháru ČSUT, Pražské stovky a letos při svém třetím vítězství na Týnišťských šlápotách pořádně proháněla i muže (skončila třetí v absolutním pořadí). Ovšem její výkonnost bude nejspíš limitována parťákem, který má již svá nejlepší sportovní léta za sebou. Překvapit by pak mohla i Veronika Martínková s Jakubem Ludvíkem.

Ve všech uvedených kategoriích nemůžeme vyloučit ani překvapení v podobě přihlášek na poslední chvíli, takže vyčkejme na to, co přinese páteční noc a hlavně sobotní dopoledne v Beskydech. Podle posledních předpovědí meteorologů by počasí mělo být příznivější než v loňském deštivém ročníku, i když nějaká přeháňka v sobotních dopoledních hodinách se asi účastníkům nevyhne.