Třetím závodem letošního Primátor Cupu byla novinka v tomto letos sedmidílném běžeckém seriálu – Běh Teplickými skalami. Pohár pokračuje 15.9. závodem s centrem přímo v náchodském pivovaru – Montacké vlny – kros na devět kilometrů a o týden později , 22. 9., desítkou v Červeném Kostelci – Běh pro Hospic, registrace dopředu probíhá.

Teplický běh na jedenáct kilometrů, v němž se vytrvalci popasují s náročnou mixovanou tratí, na které se běží po asfaltu, dlažbě, písku, kamenných pasážích ale i schodech a dřevěných lávkách, má v Teplicích nad Metují na Náchodsku mnohaletou tradici (letos 25. ročník), a je součástí zdejšího festivalu horolezeckých filmů. Tomu tradičně odpovídá i účast, která letos přesáhla 350 startujících v hlavním závodě, tedy podstatně více než vloni.

Občas zde tvrdí muziku horolezci – běžci, ale letos závod ovládli orienťáci. Absolutním vítězem se stal dvojnásobně stříbrný z juniorského mistrovství světa z roku 2012 Jan Petržela, který dosáhl času 36:35. Pro zajímavost poslední závodník, a to nebyl žádný turista, ale zkušený longař, který letos dal třeba maraton v Praze, byl na trati o hodinu déle. Traťový rekord je z roku 2016 – Gregor Lázló – 36:06.

Druhý proběhl cílem hlavní favorit Kamil Krunka z Náchoda startující za SK Nové Město nad Metují – 37:39. " Poměrně brzy po startu bylo jasné, že o vítězství se utkají tři hlavní favorité Jan Petržela, Kamil Krunka a Radek Hubl. Ti se oddělili od zbytku startovního pole již před vběhnutím do skalního města. Kousek nad Ozvěnou začal lehce ztrácet Hubl. Petržela pak mírně popoběhl Krunkovi těsně před koncem stoupání aby pak svůj náskok navýšil v nebezpečných seběhových pasážích, " uvedl k průběhu závodu pořadatel Primátor Cupu Aleš Žďárský. Nejlepším horolezcem byl na celkově čtvrtém místě Jan Havelka za 39:59.

Taťána Metelková z Hradce Králové je v tomto závodě kapitola sama pro sebe. Vloni sice chyběla, ale letos opět bezkonkurenčně vyhrála, žen dokončilo 92, a to po jedenácté. Z roku 2006 má traťák 42:25. Letos celkově na 27. místě za 43:37. V kategorii nad 45 let měla před druhou pětiminutový náskok. A nakonec jsem si uvědomil, že i ona patří mezi orienťáky. V barvách hradeckého týmu OK 99 patří její děti k nejlepším v republice a sama Táňa se letos v regionálních závodech prosadila na bednu.

A to měla v Teplicích špičkovou soupeřku v současně nejlepší české orientační běžkyni Janě Knapové z Pardubic, která na nedávném mistrovství světa vybojovala páté místo, když k bronzu jí chybělo osm sekund. Jana byla celkově na 34. místě za 44:30.

Hvězdné bylo ženské obsazení i na dalších místech. Třetí byla reprezentantka v běhu na lyžích Karolína Grohová z Vrchlabí – 47:18, její maminka Jaruška, která trénovala třeba Ondru Fejfara, věkem přes šedesát let , byla v ženské kategorii nad 55 let nejstarší účastnicí, a přesto vybojovala třetí místo za 64:19. Reprezentační kolegyně Karolíny z Police nad Metují Anna Beranová byla pátá za 48:35, když mezi nimi doběhla náchodská Markéta Zeisková – 47:57.