Už víc než rok se (víc) běhá v Praze na desítce. Přesněji: od loňského jara se tu v Malešickém parku každé úterý vpodvečer schází Běžecká škola. A loni na podzim tu měli úspěšný sportovní festival s běžeckým závodem. Desítka na desítce vypukne podruhé už tuto neděli 15. září.

„Myšlenka spojení volnočasového veletrhu s charitativním během se mi v hlavě rodila již delší dobu. Na loňskou akci nám dorazila tisícovka lidí, tři sta jich běželo závod, kde se objevili i vozíčkáři, což mě velmi potěšilo. I proto pokračujeme,“ hodnotí spokojeně Kateřina Peštová, předsedkyně sportovního výboru zastupitelstva městské části Prahy 10 a šéfka projektu Aktivní desítka, jehož je akce součástí.

Tak nejdřív závod – běží se na pětikilometrovém okruhu, který dobře znají frekventanti zdejší běžecké škole. Kus vede po asfaltových chodníčcích v rekonstruovaném parku, kus přilehlým lesíkem směrem k Jarovu, většinou po rovině, ale s jedním výživným stoupáčkem. „Zvládne ho opravdu každý. Pro běžce naší školy to je motivace k pravidelnému tréninku, pro další třeba první zkušenost s číslem na prsou,“ říká Martin Dvořák, šéf pořadatelského týmu z agentury SportGroup.cz. A každý účastník dostane batůžek…

Děti běží 200 a 800 metrů jen v parku, každý si může zkusit 1 600 metrů a závodit se bude na 5 km i 10 km trati. Loni zde stanovili traťové rekordy Pavel Skřivánek a Svatoslava Kacířová (na 10 km za 33:50 a 41:23), Dušan Erbs a Martina Formánková (na 5 km 16:51 a 21:45). Start je v plánu na 12.40 děti a ve 14 společně hlavní tratě. Přihlásit se lze předem (na www.sportovniservis.cz) i na místě, ale loni fronta zájemců málem rozebrala všechna startovní čísla! Po celý den bude možné zúčastnit se také orientačního závodu parkem.

Už v 10 dopoledne se otevře pomyslná brána veletrhu, kde si na jednotlivých stanovištích půjde vyzkoušet různé sportovní aktivity, získat informace o provozu klubů na desítce (např.: SKV Praha, Pro Fitness, HC Bohemians, DDM Praha, SK Hamr, Olymp florbal, tanečníci a mažoretky a další), nakoupit materiál anebo si jen dát něco dobrého k jídlu a pití – až po výkonu zajisté. Potkáte i řadu zajímavých osobností. Loni odstartoval závod nejslavnější sportovec desítky, fotbalový básník Antonín Panenka, rozcvičce přispěl slavný hokejový gólman Dominik Hašek, v uniformě se ukázal olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda, svoji novou bruslařskou školu Padok Icering představil bývalý mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner, zapěla superstar Monika Bagárová se sestrou.

Více informací najdete na webu www.aktivnidesitka.cz nebo na facebooku.