Rekordní účast téměř dvě stě vytrvalců, traťové rekordy v kategorii mužů i žen a atraktivní souboj pohlaví, v němž těsně uspěla Adéla Stránská z Iscarexu Česká Třebová, na startu měly ženy pětiminutový náskok, před Janem Janů z Hvězdy Pardubice.

Už startovní listina dávala jasně vědět, že dosavadní rekordmani dvouokruhového závodu, Lukáš Kozlík a Radka Churáňová, o délce čtvrtmaratonu, budou mít letos smůlu. Poprvé pořadatele vypsali atraktivní finanční odměny pro tři nej, pro vítěze po pěti tisících a další tisícovka za traťáky, a ty přilákali řadu českých elitních běžců.

Hlavní hvězdou závodu byl několikanásobný český šampion v běhu do vrchu Jan Janů, který k závodu uvedl následující.: "Z velkých veder bylo osvěžující běžet při teplotě kolem 16 stupňů, což je na běh ideální teplota. Trať jsem neznal, tak jsem úplně nevěděl, jak si rozvrhnout síly. Před závodem jsem si zjistil od pořadatele Honzy Havlíčka, jaký je profil a podklad, na základě toho jsem se rozhodl běžel v silničních botech Mizuno Wave Emperor 3, což se v průběhu závodu ukázalo jak dobrá volba. Trať byla mírně zvlněná, nejvíce se mi líbila závěrečná pasáž v každém kole, byl to moc hezký trail. Překvapila mě atmosféra závodu, podél trati stáli fanoušci a fandili, jako dobrý nápad uznávám předsunutý start žen.

Mnoho žen mi při předbíhání fandilo, určitě toho měly také plné zuby i přes to fandily, což mě velice potěšilo. Během závodu jsem podle časů tušil, že bych mohl běžet na traťový rekord. Myslím si, že jeho hodnota není konečná, rezervy tam ještě jsou. Lukáš Kozlík, dosavadní držitel, běžel fantasticky. Doběhl s nevelikým odstupem za mnou a nutno dodat, že by s letošním časem vylepšit vlastní traťový rekord o 80 sekund, což je neskutečný progres."

Vítězný Jan Janů dal 35:08 minuty, druhý Lukáš Kozlík z AC Sparta Praha si dal osobáček 35:26. Třetí Jan Vetchý z Iscarexu za 37:12. Čtvrtý z MK Seitl Ostrava Petr Muras (37:50) a pátý nejlepší domácí závodník z SK Babice Petr Martinovský (38:04), který však žije v Hradci králové.

První však proběhla cílem další reprezentantka v běhu do vrchu Adéla Stránská, která v čase 39:55 byla celkově na na devátém místě. Hned za ní je společné výsledkové listině Eva Krchová za 40:41. Třetí ženou byla další mistryně republiky v běhu do vrchu Monika Hloušková z Mariánských Lázní – 41:05 a i čtvrtá Radka Churáňová zaběhla výkon 41:20, lepší dosavadního vlastního ženského traťáku (41:45).

Adéla k běhu uvedla: „Závod v Babicích byl perfektní. Příjemná atmosféra, milí pořadatelé. Běželo se mi velmi dobře, chtěla jsem se trochu rozběhnout před Běchovicemi, což se povedlo na jedničku. Nakonec se sešla i kvalitní konkurence, což mám ráda. Počasí přálo rychlým časům, konečně se ochladilo a to mi sedí více než teplo. Věděla jsem, že to my holky budeme mít s Honzou Janů v cíli těsné, a tak když jsme první kilák "odklusly“ za 4:05, šla jsem do čela a zrychlila. Běžely jsme spolu s Evčou Krchovou až do čtvrtého kilometru, kdy jsem jí poodběhla a pak už jsem druhé kolo běžela sama. Trať byla jedna z nejhezčích jakou jsem kdy běžela. Ráda přijedu příští rok zase."

Z žen zaujal dále výkon sedmdesátileté Věnceslavy Pokorové, která doběhla na celkovém 143 místě za 61:59.