Oblíbený závod kolem Brněnské přehrady opět přilákal stovky závodníků a závodnic. Navzdory mírnému nachlazení vyhrál počtvrté v řadě Jiří Homoláč, mezi ženami proměnila svůj první start na „Priglu“ Valerie Soukupová.

Devátý ročník závodu ČSOB Vokolo Priglu byl dlouho před startem vyprodán a kdo stihl přihlásit se (nebo sehnal číslo později), nemohl litovat. Třináctého října totiž bylo nejen v Brně krásné babí léto, které jen lákalo k proběhnutí se. Kolem jedenácté dopoledne se tak na trať v několika vlnách vydalo zhruba dva tisíce tři sta závodníků. „Je krásné, když ani nedohlédnu na konec startovního koridoru,“ řekl trefně moderátor pár minut před startem elitní kategorie.

V čele startovního pole byli největší favorité, kteří mají s tratí bohaté zkušenosti. Jiří Homoláč, Petr Pechek a Robert Míč však měli zdatné vyzyvatele v Jiřím Čípovi, který má letos výbornou formu a Davidu Vašovi, který se vrátil na tratě po zdlouhavých zdravotních problémech. Všechny nejdříve čekal zvlněný úsek po silnici a po přeběhnutí vody následoval terénní úsek zvaný Skalka. Na úzké cestičce závodníci běželi nejprve do kopce, pak dolů, to vše v nádherném prostředí s výhledem na přehradu. Není divu, že je to oblíbená lokalita mnoha fotografů. Pak následoval úsek lesem, aby poslední kilometr běžci běželi parkem u přehrady za mohutného povzbuzování diváků i pořadatelů.

Homoláč vyhrál i přes nachlazení

Roli favorita potvrdil Jiří Homoláč, který je zde doslova doma, bydlí totiž pár set metrů od trati. Před startem byl ale v odhadech svého výsledku opatrný a v cíli prozradil, že není stoprocentně zdravotně v pořádku. „Byl to jeden z nejtěžších závodů, co jsem tady absolvoval, protože jsem dva dny nachlazený. Nebylo to úplně ono a i čas je asi můj druhý nejhorší, i když jsem měl v poslední době velkou formu. Ale jsem spokojený, že jsem vyhrál,“ uvedl v cíli. Běžec VSK Univerzity Brno, který závodí také v barvách adidasu, zvládl více než čtrnáct kilometrů o dvě vteřiny pod tři čtvrtě hodiny.

Nyní čeká Jiřího Homoláče pět týdnů přípravy a pak se na domácím mistrovství v přespolním běhu bude ucházet nejen o cenné kovy, ale i o nominaci na mistrovství Evropy. A ačkoliv přesnější plány pro příští rok nemá, určitě se bude chtít pokusit o rychlý maraton. Olympijské hry v Tokiu se blíží. „Věřím, že už to prolomím,“ je odhodlaný. Po závodě si udělal fotku s nespočtem fanoušků, s některými s nimi také krátce pohovořil. „Je to super, s tím nemám vůbec žádný problém,“ usmál se při dotazu na velký zájem fanoušků.

Druhý skončil další domácí běžec Jiří Čípa (Salomon-Suunto/BehejBrno­.com), jehož výkonnost šla letos podstatně nahoru. Běhá závody od pěti kilometrů až po ultratraily, Vokolo Priglu pro něj byl spíše krátký závod. „Bylo to krásné jako vždycky. Trochu jsem si to okořenil a začal rychleji, než jsem měl v plánu,“ uvedl krátce po doběhu v čase 45:37 letošni mistr světa v trailu. O další dvě minuty zpět pak byl několikanásobný mistr republiky v maratonu Petr Pechek (TJ Maratonstav Úpice).

Mezi veterány exceloval zejména Róbert Štefko, s časem 49:43 doběhl na devátém místě v celkovém pořadí, vyhrál veteránskou kategorii C a o jednu pozici porazil i vítěze mladší veteránské kategorie, „navrátilce“ Davida Gerycha. Ten porazil Jana Dufka a dalšího brněnského běžce Dana Orálka, pro kterého byla tato trať v porovnání s ultramaratonem jen na zahřátí.

Vítězka se na Skalce bála

Zatímco Jiří Homoláč zná na trati s trochu nadsázky každý kámen, vítězka žen Valerie Soukupová z SK Studenec očekávala něco zcela jiného. „Čekala jsem, že to kolem přehrady bude rovinka, ale bylo to nahoru-dolů. V terénní pasáži jsem se trochu bála,“ přiznala vítězka v cíli. Vyhrála s časem 53:11, který stačil na pětadvacáté místo celkově. „Jsem strašně šťastná, i když to bylo náročné,“ řekl již po vyhlášení sympatická běžkyně, kterou na závodě doprovázel další špičkový vytrvalec Jan Kreisinger. Za její účastí stálo paradoxně i mírné zvolnění v tréninku. „Věřím, že se za rok vrátím, ale touto dobou bývám zraněná po sezoně. Letos je to jinak, protože jsem na mateřské a tolik netrénuji,“ vysvětlila v cíli.

Druhá byla Martina Vévodová (AK Perná), která dostala navíc i ponožky Mizuno. Ty byly pro každého šestého v cíli. Třetí Eva Filipová z TJ Šumperk pak porazila i velké triatlonové jméno Hanu Kotopulu. Na start se i letos postavila již osmdesátiletá Dana Ellingerová která závodí na tomto závodě již tradičně. „Na pátém kilometru měla zdravotní probémy, záchranáři jí chtěli stáhnou z tratě, ale prala se s nimi a až na desátém kilometru se nechala přemluvit a nasedla do sanitky. Cílovou rovinkou ale už opět proběhla,“ popsal jeden z nejsilnějších příběhů závodu moderátor. Triexpert chtěl tuto veteránku ocenit, ale to na odmítala a vyhlašování výsledků se nezúčastnila.

Kromě běhání byly v permanenci i stacionární bicykly, jejichž prostřednictvím mohli zájemci podpořit dva charitativní projekty. Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit částkou 51 023 korun podpoří rekonvalescenci špičkového triatlonisty a pravidelného účastníka závodu Františka Kubínka. Ten měl letos na začátku roku vážnou autonehodu, během předávání šeku ale za velkého aplausu přihlížejících vystoupil na pódium. Všichni si přejí, aby se na trať Vokolo Priglu jednou vrátil.

Organizace Společně k úsměvu pak dostala šek na 51 941 korun pro pomoc onkologicky nemocným dětem. Kromě toho se podařilo v rámci závodu vybrat téměř šestačtyřicet tisíc na Centrum Anabell, které pomáhá lidem s poruchami příjmu potravy a jejich blízkým.