Říkají tvoji rodiče, že jsou už na běhání příliš staří? Že starší lidé to už mají těžké, že hlava by chtěla, ale tělo už ne? Tak jim ukažte film o Marco Olmovi. O člověku, který i když překročil šedesátku, nejenže jen tak běhá, ale zaujímá čelní místa těch nejprestižnějších závodů na světě. Nikoliv v maratonech, ale v ultra bězích. V civilu je obyčejným bagristou.

V letech 2006 – 2007 porazil všechny mladíky v Ultra Trailu du Mont-Blanc. Vyhrával také velmi těžké a dlouhé běhy v poušti. V loňském roce, kdy už dva tři roky nebyl v takové formě, dokončil Marathon des Sables v Maroku na výborném 12. místě.

Marco je stydlivý chlapík. Žije se svou ženou Renatou v Itálii. Profesí je řidičem rypadla. Nemají spolu děti. Sám se považuje za životního smolaře. Teprve účast na běžeckých akcích mu ukázaly poznat svou hodnotu. Začal závodit pozdě, už jako zralý muž a první vítězství považoval spíše za štěstí. Stávalo se tak především na místních závodech s menší účastí, proto ta skromnost. Později se mu však začalo dařit na národní i mezinárodní scéně. Marcovi je nyní 63 let a má za sebou dlouhý seznam úspěchů, které mu může závidět většina závodníků v ultra bězích.

Před dvěma lety byl o něm uveden životopisný film, který ukazuje jeho každodenní život, rodinný život, přípravu na závody. Ve snímku v něm najdete klidného muže, kdy v době krize, zápasí se zdravotními problémy. Při tom všem mu vždycky pomůže jeho žena Renáta. Uvidíte její napětí a angažovanost.

Pokud očekáváte, že film bude o velkém hrdinovi, který ukazuje svaly na kameru a líčí kolik uběhne kilometrů a v jakém tempu, budte zklamáni. Víc vám připomene Hemingwayův příběh „Stařec a moře“. Dokument ukazuje starého běžce, který zápasí s omezeními přicházejícími s věkem. Poznáme v něm člověka klidného, sympatického, překvapeného a ohromeného slávou. Marco nikdy nepředpokládal, že vyhraje nejdůležitější ultra závod na světě. A už vůbec, že jej bude moci po roce zopakovat.

Film běží pomalu. Slov je v něm málo. Více vám řeknou scény z každodenního života v severní Itálii a mimika hlavní postavy. Renata není ideální ženou, jakou si představujete. Dokonce je baculatá a vedle hubeného Marca vypadá trochu legračně. Ale svého manžela podporuje, jak nejvíce může.