O měsíc později než poslední roky, ale jako by kalendář s počasím na běžce čekal s babím létem. Poslední z letošních horských půlmaratonů seriálu Kilpi Trail Running Cupu zavede běžce na Ještědský hřeben, a to hned čtyřikrát z různých stran. To je nejlepší program na tuto neděli 21. října!

Tradiční závod zážitkové série běhů oproti loňsku nemění hlavní směr ani o krok. Běží se tu ve stejné režii už posedmé, potřetí za sebou to je celý půlmaraton.

Tak tedy z Hanychova vzhůru černou sjezdovkou na Černý vrch (944 m), pak dolů lesem podél skokanského můstku, znovu nahoru až k Hubáčkovu slavnému (grand)hotelu do výšky 1 012 metrů.

Opět se to tady zlomí do klesání přes Ještědské terasy a podél Vířivých kamenů až do Světlé, odtud zpátky pod stožáry vleku Na Pláně, po hřebenové stezce k Šámalům a pod ní zpět a znovu na horní stanici lanovky na Černý vrch. Až odtud se můžete spustit (strmou sjezdovkou) k cíli.

Převýšení činí 1 350 metrů, což splňuje skyrunningové parametry a tuzemská asociace vyhlásila tentokrát závod za mistrovský pro juniory a běžce do 23 let. To bude střelba mladých pušek! Ale ani ty starší nepustí pozice lacino. Chystá se třeba Tomáš Maceček, vítěz královské Krkonošské 50, ale i Trailu Praha na Petříně. „Co kdyby se mi to povedlo i tady,“ těší se.

Loni, kdy se vystřídala celá paleta přírodních kulis, od mlhavých mračen až ke slunečnímu svitu, vyhráli napůl místní Robert Heczko (1:40:31) a Zuzana Krchová (1:58:13), fyzioterapeutka a čerstvá sky-reprezentantka z Prahy.

„Ještědský hřeben oproti Jizerkám nebo Lidovým sadům není tolik využívaný, ale neprávem. Mnoho lidí ani odtud z města ho moc nezná, ale ty trasy jsou opravdu krásné, stojí za to. A není tam špatného počasí,“ říká Zuzana Kocumová, bývalá juniorská mistryně světa v běhu na lyžích, liberecká zastupitelka, a stále pilná běžkyně.

Jedna novinka přece jen čeká. „Chceme dělat taky pětku jako kvalitní plnohodnotný závod, nejen doplněk. Teď odstartuje stejně s půlmaratonem, účastníci se po kilometru oddělí, ale čeká je velmi pěkná trailová trasa,“ říká šéf pořadatelského týmu Martin Dvořák.

Startuje se v neděli, v pravé poledne. Přihlásit se můžete nejlépe na webu www.sportovniservis.cz, v nejhorším ještě od rána na místě, na parkovišti v Horním Hanychově. Už pevným pravidlem KTRC je vysoký standard závodnického servisu. Členové platformy Jsem subarista a ti, kdo přijedou pod kopec v Subaru, mají startovné a VIP servis zdarma.

Kilpi Trail Running Cup 2018 vyvrcholí tradičně v krosovém finále 4. listopadu přes Motolské jamky na golfovém hřišti nejstaršího klubu v zemi v Praze 5.

Více dalších informací na www.ktrc.cz