Z listopadu na říjen posunuli pořadatelé ve Svratce na Vysočině tradiční běžecký závod zařazený do jejich seriálu Vyking, v něm je třeba i běh na lyžích či závod horských kol. Opět proběhly dva Vyking traily, maraton a půlmaraton, a dva Vyking krosy, pětka a desítka, navíc nově v centru závodu se uskutečnily závody dětí.

„Důvodem posunutí bylo jednak moje listopadové vytížení a navíc očekáváme hlavně pro maratonce delší čas doběhu za světla, teplejší počasí a snad bude i sluníčko,“ uvedl pořadatel Jan Císař. Téměř stoprocentně mu to vyšlo, teda až na ten sluneční svit, který však také přišel, když do cíle začali dobíhat maratonci.

Za mlhy už v devět hodin vyrazili na 43 kilometrů se součtem stoupání přes 1400 metrů maratonci. Začalo se tříkilometrovým výběhem k zámečku Karlštejn, pak seběh a zdolání Zkamenělého zámku. I když do kraje nebylo vidět, skalní monumenty jako Milovské Perničky či Čtyři palice stály za to. Teda seběh z nich je fakt o nohy. Maratonce pak mimo jiné čekaly další vrcholy jako Buchtův kopec, Štarkov , Bohdalec, Drátenická a Lisovská skal a nejvyšší vrchol Žďárských vrchů Devět Skal. Závěrečných cca osm kilometrů do cíle bylo celkem odpočinkových.

O celkové prvenství bojovali nejlepší závodníci z kategorie do 45 let. V čase 3:49:05 vyhrál Vojtěch Krakovič. Druhý v cíli Lukáš Maier z KRB Chrudim, podobný závod letos v dubnu vedoucí přes východočeskou Zvičinu vyhrál, zde při premiéře zapsal 4:09:21. „Když jsem si o závodu přečetl hned mě zaujal, hlavně jeho profil. Měl jsem štěstí, že jsem 25 kilometrů běžel s pozdějším vítězem. On to tady znal, takže mi dost usnadnil orientaci. Jinak to bylo super, hlavně ta občerstvovačka v cukrárně ve Sněžném neměla chybu. Šoupnul jsem do sebe zákusek a pokračoval dál.“ Vloni a před třemi roky zde startoval elitní domácí trailař Jiří Čípa a ten dokázal trať prolétnout za 3:24. Celkově třetí byl nejlepší nad 45 let Martin Šimunek za 4:10:08.

Nejlepší maratonkyní byla po třetí za sebou Tereza Procházková z Ořechova za 4:40:04 (vloni 4:54, předloni 4:48), druhá celkově byla vítězka žen nad 30 let Tereza Čermáková za 4:53:59. Třetí mladice Šárka Šanderová z Věžnice za 5:10:41 a čtvrtá veteránka Bohumila Kašparová za 5:17:56.

V deset hodin se na trať vydali půlmaratonci. Ti měli úvod, pod Čtyři palice, totožný s maratonci. Zde však odbočili na Křižánky a zdolali Devět Skal a závěrečných osm kilometrů bylo společných. Takže součet stoupání byl něco přes pět set metrů.

Soutěž žen vyhrála tradiční účastnie Jana Klinecká z MK Hlinsko v osobním rekordu 1:47:24, startoval i její přítel Petr Doležal, který doběhl čtyři minuty za ní. Druhá Iva Dolečková za 1:55:23 a třetí Hana Hlaváčková za 1:58:58., všechny z kategorie nad 30 let (viz foto). V ní startovala i nejstarší účastnice závodu šedesátnice Marie Tesařová z Křižanova – 3:08:17.

Nejlepším půlmaratoncem byl mladík Petr Jeřábek za 1:36:12, druhý byl Filip Holík, který ztrácel jen 27 sekund. Celkově třetí byl vítěz mužů 30 – 44 let Tomáš Matras za za 1:36:49 . Muže nad 45 let vyhrál Jiří Hrubeš z SK Srch za 1:42:38.

V jedenáct hodin se společným startem byl odstartován Vyking kros na deset a pět kilometrů po velmi členitých tratích. Desítku vyhrál Tomáš Pohl za 47:49 a domácí Helena Pechová za 55:46. Pětku čtrnáctiletí Marek Bukáček za 34:13 a Kateřina Mičková za 36:49.

Půlku si dal dvanáctiletý Jaromír Jelínek z Třemošnice v čase pod 2:55. Běželi i jeho rodiče – Hanka dala půlmaraton 3:14 a Jaromír maraton za 6:12. Všichni si navíc druhý den dali desítku v rámci Velké ceny Monaka !

V cíli čekala na každého účastnická medaile a originální formička na cukroví ve tvaru Vykinga. Připraveny byly tři druhy teplého jídla a bohatý výběr pití.

Podobné délky tratí, navíc se závodem štafet na maratonu, nabízí na úředně změřené silniční trati v sobotu 10. listopadu partnerský závod Vykingu – Sršský maraton, půlmaraton, čtvrt maraton a nově i pětka, který má společný start všech závodů v obci v sousedství Pardubic v 10 hodin. A tady se dáva po doběhu pověstný Sršský řízek !