Vítězem 17. ročníku Volkswagen Maratonu Praha se stal keňský vytrvalec Benson Kipchumba Barus časem 2:07:08 (osobní rekord). Závod žen vyhrála suverénně favoritka Lydia Cheromeiová rovněž z Keni. Časem vytvořila 2:22:34 nový velmi kvalitní traťový rekord.

Mistrem České republiky se stal Petr Pechek, který doběhl do cíle v osobním rekordu 2:18:28. Za limitem na mistrovství světa v jihokorejském Tegu zaostal o necelou minutu a půl. Obhájce titulu v cíli řekl, že závod byl pro něj velmi těžký, protože bylo teplo a tempo bylo rozběhnuto poměrně ostře. Druhý v cíli Robert Krupička se radoval z dosaženého času 2:20:02. Na třetím místě doběhl naturalizovaný Etiopan Mulugeta Serbessa, který se opět dobře připravil a cílovou bránou proběhl v čase 2:25:30. Nutno podotknout, že „Mirečkovi“ bude letos 40 let! Ještě další čtyři čeští maratonci dokázali stlačit čas pod 2:30 h.

V ženské kategorii v rámci MČR zvítězila Radka Churaňová průměrným časem 2:53:12. Na druhém místě doběhla Lenka Šibravová z Pardubic a na třetím ultramaratonkyně Michaela Dimitriadu.

Závod měl poprvé nejvyšší ocenění Gold Label Mezinárodní asociace IAAF. Maratonu se zúčastnilo více než 8500 závodníků z devadesáti zemí světa. Trasa po několika letech opět vedla přes Karlův most.

Z prize money bylo vyplaceno 66 tisíc eur, to je více než 1,5 milionu korun. Vítězové hlavních kategorií dostali 15 tisíc eur.

FOTOGALERIE

CELKOVÉ VÝSLEDKY

VÝSLEDKY MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY