S blížícím se jarem také přibývá běžeckých akcí, a to jak v Čechách, tak i na Moravě. Zaběhat si můžete na tratích od 3,2 km až po padesát kilometrů. V Čechách si můžete vybrat z 6 běhů, na Moravě dokonce z 9 závodů.

Pojďme tedy na to:

Plzeň

Tady se konají hned akce dvě. Plzeňská 50 a maraton okolo Boleváku a v plzeňské části Košutka pak běh Norbiho 12 aneb Krkavec je kopec.

Brno

Už 67. ročník Běhu Lužánkami se bude v sobotu konat v Brně. Při přípravě prvního ročníku roku 1946 se v brněnském tisku psalo:

„Zájem brněnské atletiky je soustředěn k zahájení jarní sezóny, které bude 17. března v 10 hodin manifestačním během z různých konců Brna s cílem v Lužánkách. Zúčastní se ho dospělí, vojsko v lehké polní výzbroji, příslušníci SNB, ženy, starší dorost a skauti. Po skončení tohoto běhu bude v Lužánkách uskutečněn vlastní závod, jehož pořadatelem je Sokol Brno I…“

Takže přesně na den a téměř i hodinu si to mohou muži rozdat na trati dlouhé 8 km, ženy pak na 3,2 km.

Mořkov

V rámci Lašské běžecké ligy 2012 si zde můžete vyzkoušet běh v prostředí, kde před 20 lety tvrdě trénoval Saša Neuwirth, náš bývalý špičkový maratonec. Mořkovský zajíc je závod dlouhý 10 km.

Náměšť na Hané

Známý pořadatel Karel Pikal organizuje v tomto městě jeden z mnoha svých závodů. Tentokrát se jedná o Náměšťskou desítku.

Zlín

Dalším takovým neúnavným pořadatelem je Jiří Prokop. Ve Zlíně pro vás připravil Josefský běh, závod dlouhý rovných 10 km. Chcete-li získat zadarmo tričko s nápisem BezvaBĚH.cz zajeďte si zaběhat do Zlína, možná budete mít v tombole štěstí.

Osek nad Bečvou

Vy, kteří máte v oblibě delší štreky, zavítejte do Oseku a vyzkoušejte si trať Oseckého půlmaratonu.

Rousínov

Na Sušilově náměstí v Rousínově startuje v 9:45h Běh Drahanskou vrchovinou. Jedná se o závod dlouhý 15 km.

Hodonín

Pavel Bíla organizuje v lesích kolem místního stadionu jubilejní 10. ročník Hodonínského krosu. Trať je dlouhá pouze 5,6 km, takže ideální příležitost pro začátečníky.

Nedělní akce:

Chotěboř

Zdejší atletický oddíl TJ CHS TURBO Chotěboř pořádá pro širokou veřejnost Městskou desítku. Muži absolvují 9,2 km, ženy 4,6 km. Desítku si ale můžete dát v místní hospodě :-)

Tachov

Na Městském stadionu se koná už potřinácté Memoriál Josefa Machta. Pětikilometrový závod startuje ve 12:00h, ale přidružené závody již od 11:00h, takže si můžete ze soboty na neděli přispat.

Kamenná

V této obci nedaleko Velkého Meziříčí pořádá občanské sdružení Kameňáci běh s názvem Blátivý kameňák. Muži absolvují trasu dlouhou 7,8 km a ženy rovné čtyři kilometry.

Český Brod

Českobrodská pečeť to je název silničního závodu dlouhého 10 km. Z autokempu u Podviničního rybníka vyběhnou vytrvalci v 10:30h.

Zábřeh

Organizátoři běžeckých závodů v tomto městě jsou recesisté. Připravili pro vás akci, která nese ve svém názvu slovní hříčku. Běh za břehem se běhá nejen za břehem, ale taky Zábřehem :-)

Adamov

Do kopečka poběží účastníci Běhu na Nový hrad. Závod dlouhý 8,3 km je součástí Blanenské běžecké ligy.

Takže hodně zdaru všem, kteří se některého závodu zúčastní a těm, kteří si ještě netroufají připnout startovní číslo na hruď, nebojte se běh je bezva i když budete poslední :-)