Se sedmi jedničkami vyráží do svého třetího ročníku Zátopkova desítka, pocta legendárnímu fenoménu na jeho vlastních běžeckých tratích v Lomené aleji ve Staré Boleslavi. Registrace pro běžce se spouští 1. 11. v 11.11 hodin. A poběží se 11. 8. 2019.

„Je to pro nás magické datum. Neboť před sedmi lety v tento den vybojoval David Svoboda, který běžel první ročník a stál u zrodu závodu, zlatou na olympiádě v Londýně. A jeho bratr Tomáš stanovil rekord závodu ve druhém ročníku, tedy letos,“ vysvětluje David Dvořák, tvůrce ideje a taktéž ředitel závodu.

Podniku, který i v současné nabité konkurenci běžeckých závodů dokázal zaujmout silou ideje, duchem a atmosférou bez okázalých marketinkových ges­t.

Běží se na pětikilometrovém okruhu v lese, jehož stezky sám Zátopek před sedmdesáti lety skrápěl vlastním potem i krví. Startuje se intervalově, což také není příliš časté. A křest premiéry provedla sama Dana Zátopková, manželka a věrná Ťopkova souputnice. „Běhala jsem tady taky, jenže vždycky jsem zabloudila,“ usmívala se tu vždy dobře naložená dáma, dávná olympijská vítězka v hodu oštěpem.

Trať je rychlá, ale členitá. Lesní cesty nemohou nabídnout strojovou rovinu tartanu. Je třeba přeskočit kořeny, prudce točit do zatáček, přeběhnout asfalt i přitlačit do mírného kopce. Loni při premiéře po velkém dešti přibyly ještě blátivé kaluže. I ve vedrech tu však duby, borovice a další stromoví zajistí smířlivý stín.

„Chceme složit poctu muži minulého tisíciletí v duchu moderního 21. století,“ přidává David Dvořák, který na chatě nedaleko odtud jako chlapec trávil čas se svým dědou, atletickým trenérem Jiřím Nezbedou.

Do konce roku se platí zvýhodněné startovné za 400 Kč, od 1. 1. 2019 pořídíte zážitkový závod za 500 Kč. Týden předem a na místě zaplatíte 600 Kč. Štafety (5+5) jsou za 600/800/1000 Kč.