Podzimní Běh Okolo Hlubáku v Holicích na Pardubicku byl rekordní doslova ve všech směrech. Pořadatele asi nejvíce potěšil počet startujících. Těch bylo na obou tratích, běží se 5 a10 kilometrů, 321, čímž byl o stovku překonán zápis z května 2017 a připravené originální kovové medaile za doběhnutí, pro pětku jiná než pro desítku, byly všechny rozdány. Navíc po šeredné propršené sobotě vyšlo v neděli počasí. Bylo spíše teplé jarní, ale po dešti a díky spadanému listí, byla lesní trať dokonale krosová.

Samozřejmostí závodu je kvalitní občerstvení v cíli a tentokrát bylo oceněno dokonce pět nejlepších ve všech vypsaných kategoriích. Na pořádání závodu se podílelo téměř třicet dobrovolníků a celoroční výtěžek, který bude podobně jako vloni, kdy šel do dětských domovů, přes šedesát tisíc, bude věnován rodičům nemocné holčičky.

Před rokem se nového seriálu běžeckých závodů v Holicích, dle ročních období se uskutečnily čtyři, zúčastnilo celkem 750 běžců. Letos je celková bilance 897. „Příprava závodu je náročná a abychom mohli jejich kvalitu ještě zvýšit, budeme pořádat v dalším roce jen závody dva (v neděli 19.5. a 13. 10. 2019). Jsem však přesvědčený že výtěžek akce bude ještě větší. Rád bych atakoval 100 tisíc. Rovněž máme v plánu spoustu novinek pro závodníky,“ řekl ředitel závodu Roman Hlava, který si k letošním čtyřicátinám dal první maraton, navíc v čase pod čtyři hodiny.

Přesně v deset hodin vyrazili na dvouokruhový závod desítkáři. Trať vedoucí okolo místního rybníku Hlubák, kde je v campu zázemí závodu, je nečlenitá a byla opět vzorně označena, vyznačen byl každý kilometr. Roli hlavního favorita potvrdil Lukáš Gdula z Hvězdy Pardubice. Lukáš vyhrál v téměř o minutu zlepšeném traťáku 35:05, před tím Miloš Kratochvíl 36:02, a navíc před týdnem vyhrál i v sousedních Horních Ředicích silniční desítku.

Druhý Adrien Zámečník (36:18) , který letos v zimních běhu, v únoru 2018, vyhrál pětku ochotně sdělil dojmy ze závodu. „Sice jsem to s pozdějším vítězem zkusil, ale neměl jsem na něj. Vydržel jsem s ním kontaktu necelé první kolo.“

Celkově třetí byl Ondřej Kozák za 40:01 a čtvrtý chrudimský Bořek Čejka, který v poslední době koketuje také s triatlonem, 40:32. Pátý Václav Kahl za 40:58.

Celkově devatenáctá za 45:29 byla nejlepší žena, čtyřicátnice, Alena Bojanovská ze Žďáru nad Sázavou, kterou tradičně na trati s číslem doprovázel její přítel Roman Řezníček. Aleně se na Holicku velmi daří. Na jaře dokázala ve Vysoké u Holic také v traťáku vyhrát krosový náročný půlmaraton. „S dnešním závodem jsem samozřejmě velmi spokojená. Po startu jsem se nikam nehnala a šla postupně dopředu. Jsem už holt starší a nemám takovou maximální rychlost. Jinak jsme oba byli překvapeni suprovou atmosférou závodu. Vše bylo vzorně připraveno a klapalo tak jak má. Navíc to úžasné počasí, u nás je furt pod mrakem a citelně chladněji,“ uvedla v cíli spojená vítězka.

Druhá, také veteránka, Hana Hlaváčková z Pardubic za 47:18 a třetí Jana Syrovátková za 49:16.

Největší a překvapivou hvězdou závodu byla Lada Nováková startující za Olymp Brno, která dorazila z Havlíčkova Brodu a má ve své sbírce úspěchů i několik medaili z dráhových atletických šampionátů. Lada na pětce, kterou dokončilo 240 startujících a byla odstartována osm minut po desítce, doběhla celkově čtvrtá za 18:37. „Připravuji se na český šampionát v krosu, který bude koncem listopadu a podle toho jsem si vybrala tento závod. A dokonale splnil moje očekávání, kvalitně jsem si na super připravené akci otestovala formu,“ řekla v cíli vítězka.

Celkovým vítězem pětky byl Lukáš Poledník z Beskyd – 17:30. Druhý pravidelný bedničkář tohoto závodu Tomáš Mocek z AC Pardubice – 18:30 a třetí Vincent Lukášek – 18:35.

Druhou ženou pětky byla Barbora Zoubková za 21:30, startovala za MC Český ráj, a hned za ní proběhla cílem Katka Kubiasová z Vlčkovic u Hradce Králové – 22:06, tým Tyčka kulička.

Z dalších známých osobností mě překvapil výkon padesátníka Borise Kudláčka (25:57), kterého jsem na běžecké akci viděl poprvé. „Doma děláme s dcerou aktivně cyklistiku. Bydlím nedaleko, tak jsme to šli všichni zkusit.“ Manželka Pavla dala 25:44. Dcera Anička 24:31 a byla druhou v juniorkách. Vyhrála je Adéla Hlaváčková (23:46) z pardubické Hvězdy za 23:46. Juniory Bronislav Kubánek za 22:30.

Dorazil i sedmdesátník Jirka Pšenička z Pardubic, který se v poslední době úspěšně účastní celé řady televizních soutěží od „AZ kvíz“ až po „Znáte česko“ – celkově na 97. místě za 31:11.

Ve výsledkách jsem našel i holické manžele Soukupovi, jejichž synovec Petr jako „amatér“ dosáhl na havajském Ironmanovi nejlepšího českého času, překonal tedy i výkony třeba ikonického Petra Vabrouška, ale ve věkové kategorii, kterou chtěl vyhrát, to stačilo až na páté místo.

Aktivně se do akce zapojil na desítce i Dušan Jirásko (desítka za 50:07), který je členem pořadatelského týmu Sršského maratonu, půlmaratonu, desítky, pětky a maratonských štafet, těch je letos přihlášeno rekordních 11, který se uskuteční následujíc sobotu 10.11.2018 v Srchu Pardubic.