Trochu crazy komedii připomínal letošní Běh na Žaltman. V Malých Svatoňovicích na Trutnovsku, rodišti spisovatele Karla Čapka, se uskutečnil běh na nejvyšší vrchol Jestřebích hor Žaltman (742 m. n.m.), zařazený do Velké ceny východních Čech v bězích. Plné náměstí nažhavených závodníků a pořadatelé nikde. Dorazili cca půl hodiny před startem a ihned se vrhli do prezentace. Ale vzhledem k rekordnímu počtu startujících bylo jasné, že to do 16 hodin nedají.

Kdosi hodil hlášku, že start je v 16:15. Vzorně včas v autě dorazil i František Vagenknecht, který obvykle na závody přijíždí na kole na poslední chvíli, letošní celkový vítěz Českého poháru v běhu do vrchu. Trať má super parametry, jde kolmo přes vrstevnice – 2,2 km se součtem stoupání hodně přes 300 metrů.

Prásk a v cca v 16:10 bylo odstartováno. Šokem bylo, když po půl kilometru závodu mě František předbíhal. „Myslel jsem, že start je v 16:15,“ stačil prohodit, když mě míjel. Cílem proběhl jako 14. za 15:48. Vyhrál Vítězslav Šolc z Machova za 13:49 před Jindrou Králem z Iscarexu, který ve Svatoňovicích žije – 13:57. Ženy Anička Beranová z Police nad Metují, celkově na 29. místě, za 17:09.

Franta si spravil určitě chuť na dalším klání kde startoval. Kultovní turnovský běh Hruštice, houpavá silniční obrátková patnáctka, vyhrál vedoucí muž letošní Velké ceny východních Čech v bězích Kamil Krunka za 52:48. František jako nejlepší čtyřicátník byl celkově čtvrtý za 53:37.