Ahoj děcka, tak máme 4. ročník za sebou. Doufám, že jste si to užili a v parádním počasí si zaběhli parádní časy.

Letošní ročník byl opět rekordní, závodu se zúčastnilo neuvěřitelných 1338 lidí.

A jak to celé dopadlo?

První start na Lurdách, první vítězství a hned v rekordu, a to ne ledajakém. Pro vítězství si totiž přijel z Hranic teprve 20letý Vojta Podjukl (SK Hranice/ONěmec.cz). Trať vůbec neznal, ale vzal za to pořádně a ukázal všem, kdo je tady králem. Do cíle doběhl v novém traťovém rekordu 11:16 min. Traťák z loňska držel Tomáš Maceček – 11:30.

Druhý skončil Marek Causidis. Tady se trošku zastavím, protože Marek má na Lurdách trošičku smůlu. Dvakrát tady vytvořil traťový rekord, ale zatím ani jednou nevyhrál. Loni vylepšil nejlepší čas na 11:35, aby ho o něj o pár minut později připravil zmiňovaný Maceček. Letos to stejné, Ondra Němec řval do mikrofonu a já s ním, že Mára dosáhl na čas 11:27 min., a najednou se tady objeví mladý kluk s časem 11:16 min. Paráda.

„Trať je skvěle vytvořená, zábavná, občas motokros a líbí se mi dlouhá cílová rovina, pokud vám náhodou zbydou nějaké síly, dá se tady ještě dost dohnat. To ale nebyl můj případ, běžel jsem tu poprvé a nezkušenost s tratí byla znát kromě seběhů právě i ve špatném rozvržení tempa, v druhé půlce trati jsem pořádně „hnil” a na poledním přímém úseku se dost vytrápil, naštěstí bylo kolem trati dost lidí, kteří mě hnali do cíle. Ideální forma ještě není, snad přijde za dva týdny při krosovém Mistrovství ČR,“ popisoval svoji premiéru na Lurdách Vojta Podjukl.

Třetí místo dnes vybojoval stále se zlepšující Matouš Vrzala (SSK Vítkovice) za velmi kvalitních 11:36 min.

Nejlepší ženou se stala favoritka Aneta Chlebiková (TJ TŽ TŘINEC), která si pro vítězství doběhla v čase 12:53. Druhou ženou v cíli byla Sylvie Štiglerová (SSK Vítkovice) – 13:00 min., třetí pak její oddílová kolegyně Lucie Vikartovská – 13:20 min.

„Trať se mi velice líbila, co se týče náročnosti, takmyslím, že zatím nejnáročnější závod, který jsem letos běžela. Ale to k tomu závodění patří. I když jsem zastánce spíše rovinatých tratí, ráda si v přípravě zaběhnu i ty náročnější kopcovitější, dá mi to potom větší sebejistotu zaběhnout kvalitně jakýkoliv závod, nehledě na jeho náročnost. Trať jsem nikdy předtím neběžela, nevěděla jsem co od ní čekat, běžela se mi dobře, jenom jsem u některých pasáží malinko cítila únavu ze soustředění. Atmosféra za mě úžasná, snad na žádném jiném závodě jsem nezažila tolik nadšenců jako tady, přes 1300 startujících, wau, také počasí vyšlo jak jen nejlíp mohlo, nebylo co vytknout,“ řekla po závodě vítězná Chlebiková.

Za zmínku také stojí výkon Standy Kováčka, který na trati závodu kroužil 48 hodin a nakroužil celkem 210 km (62 okruhů)!

Výsledky – absolutní pořadí

Výsledky – kategorie

Fotografie Lukáše Podoláka

Foto 679× – Jakub Stryk

Foto 708× – Ladislav Fousek