V sobotu proběhl první ročník Hořického krosu 2018. Pořadateli závodu byli Milan Janata (přední český běžec reprezentující ČR zejména v skyrunningu) a Tomáš Bret (běžec a triatlonista), oba z běžecké prodejny Run4Fun.

O tom, že oba pánové milují kopce, se běžci přesvědčili už po prvních 400 metrech.

Celkové převýšení trati bylo 195 m a měřila 5,2 km. Start i cíl byl v lomu U Josefa, trasa vedla po lesních stezkách, polních cestách, asfalt potkali běžci minimálně. V cíli se shodli, že označení závodu krosem je oprávněné.

Závod odstartovaly děti, na start se jich postavilo 21. Poté začal hlavní závod s intervalovým startem, kde odstartovalo celkem 127 běžců a běžkyň.

Nejlepší ženou byla Kateřina Strnadová (tým Eleven Mercedes Mitas) s časem 0:25:27. Nejrychlejším mužem Aleš Strnad (tým NAC) s časem 0:21:04. Blahopřejeme!

V cíli jsme se zeptali známé východočeské běžkyně a triatlonistky Jany Janouchové na její zhodnocení závodu a tratě: „Moc hezký závod s rodinnou atmosférou. Trať jsem si užila, byl to kros, jak má být.“ Jana Janouchová si odvezla první místo ve své kategorii.

Závodníci si pak v cíli chválili kvalitní značení tratě, které jim dovolilo běžet na maximální možný výsledek. Také si pochvalovali dobroty na cílové občerstvovačce, kde nechyběly ani Hořické trubičky (místní specialita).

Závodníky v cíli čekala pěkná účastnická medaile, první do sbírky. Většina se shodla na tom, že za rok si doběhnou pro druhou.