„Kam s ním?“ ptal se Jan Neruda ve svém snad nejznámějším fejetonu. Měl tehdy na mysli starý obsah slamníku, ale podobnou otázku si občas klade nejspíš každý běžec, když se navlíkne do kraťasů a trika (podle klesající teploty přidejte jednotlivé vrstvy), aby posléze zoufale hleděl na sbírku nezbytných věcí, které by jindy nacpal do momentálně tak chybějících kapes.

Většina z nás potřebuje alespoň klíče, někdo bere i telefon, klíče od auta, nějakou tu svačinu nebo pro každý případ nějakou tu hotovost. Kdo má to štěstí (nebo smůlu), že žije v místě, kde zamykat nemusí (nebo nemá co zamykat), asi nemusí pokračovat ve čtení, pro ostatní je tu dobrá zpráva – na trhu se objevil ryze český výrobek, jenž vám na nerudovskou otázku snadno a pohodlně odpoví.

Sysel je elastický pásek, který pojme v zásadě veškeré drobnosti, které s sebou na běžný tréninkový výběh můžete potřebovat. Čtyři otvory (vepředu, vzadu a na bocích) zajišťují, že do pásku vše snadno nastrkáte a snadno zase dostanete ven. Na rozdíl od kapsiček na oblečení samotném u Sysla nehrozí, že byste hranami látku protrhli. Polyamid, z něhož je ušitý, je dostatečně pevný, aby odolal. Stejně tak se nestane, že by větší předměty pásek vytahaly – což se můžu u švů kapsiček na oblečení poměrně snadno stát. Navíc v něm díky vysoké elasticitě při běhu nic neposkakuje ani otravně necinká. Pokud se vám věci při běhu v pásku začnou posunovat k otvorům a dostanete oprávněný strach, že byste je mohli vyklepat – což se stane dříve nebo později asi každému –, stačí pásek otočit spodní stranou nahoru a už z něj nic vypadnout nemůže.

Pohodlně jsem do něj naskládala telefon, klíče, nějaký ten gel, tyčinku nebo tablety, kapesníky a bez větších potíží i 250ml silikonovou láhev s pitím; tedy skutečně vše, co člověk běžně při běhu může potřebovat. V případě potřeba do něj nastrkáte i šusťákovou bundu, rukavice nebo náhradní buff. Sysel není klasická ledvinka, i když by se tak mohl podle popisu jevit. Nemá nastavitelnou šířku – tu si vybíráte podle obvodu pasu nebo boků, podle toho, kde plánujete pásek nosit. Dostupný je ve velikosti S až XL, tedy od 75 cm až po 116 cm. Vybere si tak tedy (téměř) každý. Prozatím je v nabídce e-shopu pouze v černé barvě, ale brzy bude možné sáhnout i po růžové.

Vzhledem k elastickému materiálu je potřeba počítat s tím, že pásek na těle putuje, někomu drží líp na bocích, někomu v pase, ale rozhodně překáží méně, než telefonem a klíči zatížené elasťáky, které pak neustále padají. Jako minus osobně vnímám hlavně delší dobu schnutí poté, co pásek při tréninku propotíte. Pásek je pratelný, z pár pokusů se nezdá, že by jakkoliv ztrácel barvu či tvar. Zásadní výhodou proti klasické ledvince je absence přezky nebo podobného zapínání, které se mnohdy během tréninku povoluje, a fakt, že ani při opakovaném používání neodírá oblečení – nemá jak.

Využít se dá samozřejmě i při jiných sportech, než jen při běhání, stejně jako při volnočasových aktivitách, kdy nechcete tahat drobné věci po kapsách nebo v různých taštičkách přes rameno či kabelkách. Pořídíte jej za jednotnou cenu pro všechny velikosti: 599,– na webu https://www.dejdotohovsechno.cz/