Studnice pořadatelů běžeckých akcí v Hradci Králové je nevyčerpatelná. Když jednoho přestane pořádání závodů bavit, volný prostor hned zaplní jiný. Nejnovější aktivitou je pořádání prvního ročníku Vánočního půlmaratonu, který se uskuteční v sobotu 22. prosince v hradeckých lesích.

Centrum závodu bude u lesního bistra U Vlka, dříve zde byl pořádán Forest run, jenž ač plánován letos, neproběhl. Start tříokruhového závodu je ve 12 hodin. A jak už to poslední dobou bývá v Hradci je, za pořádáním této akce elitní závodník. Tentokrát triatlonista Jan Volár, který by se chtěl zúčastnit příští olympiády, a jeho bratr Tomáš, kteří v průběhu roku uspořádali nejen v parku v centru města třináctidílní seriál pod názvem Hradecká míle. Honza je nyní třeba držitelem traťového rekordu na Kunětické 9, a to po něm si trať dalo opakovaně několik špičkových východočeských vytrvalců jako je Miloš Kratochvíl či Jaromír Hradecký.

„Hradec Králové je krásné město, kde se ale nekoná moc velkých sportovních akcí, mám nápady na spoustu závodů. Jednou bych tady chtěl pořádat i triatlon. Na to jsem si hned netroufnul a taky na to zatím nemáme takové prostředky a tak jsme začali se seriálem běžeckých závodů – Hradecká míle. Závody pořádáme společně s mým bratrem Tomášem. Od dubna do října jsme v Šimkových sadech uspořádali celkem 12 závodů a finále v lesích u Biřičky (hradecký lesní rybník). Závody měly trochu jiný formát než je obvyklé, kdy v rámci jedné akce byly na programu dva starty. Konkrétně 5 km a o zhruba 30 minut později 1 mile (teda 1,609km). Každým si mohl vybrat zda absolvuje jeden start nebo oba. V příštím roce chceme v této sérii pokračovat, ale chystáme pár změn,“ uvedl ke své organizátorské motivaci.

Ke svým osobním letošním závodním úspěchům uvedl: „Jsem profesionální triatlonista, letos jsem vyhrál Český pohár v olympijském triatlonu a aquatlonu, skončil jsem 6. v celkovém hodnocení Evropského poháru a jeden ze závodů jsem vyhrál. Momentálně je mým cílem nominace na Olympijském hry do Tokia.“

K připravovanému půlmaraton dodal: „Trať závodu povede výhradně po lesních cestách, pouze malá část po asfaltu s nenáročným profilem. Centrum závodu a místo startu a cíle je v bistru U Vlka, které bude otevřené po celou dobu akce. Během závodu budou pro závodníky přichystané 2 občerstvovací stanice. Závody budou měřeny čipy.“

Pro muže i ženy je vypsáno po pěti věkových kategoriích, navíc je připravena soutěž tříčlenných štafet. Přímo do centra závodu se nedá dojet autem a je nutné využít parkoviště u hradeckého lesního hřbitova, kam od hlavních nádraží zajíždí i přímá linka městské dopravy. Odtud je to kilometřík po asfaltové cestě do místa startu a cíle.

Uzávěrka přihlášek za výhodnější startovné je do 19. prosince. Závěrem jsem si neodpustil dotaz a cože dělá bratr Tomáš, který na nedávném Studentském běhu vyhrál kategorii určenou pro veřejnost:

„Brácha se věnuje hlavně hudbě, hraje v kapele Glad for Today.“

Tím však výčet prosincových běžeckých aktivit v Hradci nekončí. Již tuto sobotu na Novém Hradci Králové, v sousedství budovy Lesů České republiky na ulici Přemyslova pořádá loňský vítěz Krakonošovy stovky Petr Martinovský druhý ročník Veveřího trailu – lesního krosu na pět a deset kilometrů. Vloni byl vítězem eliťák z Mělníka Lukáš Kozlík, který spolu s Petrem dal letos rekord běhu po Lužických horách – Prominentní vrcholy Lužických hor a v polovině prosince ho čeká start na kultovní Pražské 100, kde patří mezi hlavní favority.

Před hlavním závodem Veveřího trailu, který startuje ve 12 hodin, společně 5 i 10 km, se uskuteční závody pro děti.

http://hradeckamile.cz

https://www.veveritrail.cz