Jakub Ambros s přehledem zvítězil v sobotním kopcovitém závodě na 10 km v Mořkově na Novojičínsku (34:15). V ženách, ve slabé konkurenci, byla první v cíli Adéla Esentierová (41:57).

Gula rvala do huby

To se říká na lašsku, když svítí slunce a venku je hezké počasí. Nejinak tomu bylo i v malé obci Mořkov nedaleko Nového Jičína.

loňském roce se běhalo ve sněhu a na ledě, včera po suché cestě.

Trasa závodu patří mezi ty těžší. První kilometr běžíte po prudké asfaltové silnici, druhý pak po rovině, poté z kopce dolů a zase stoupáte nahoru. A tak se to střídá až do obrátky na pátém kilometru.

Když běžíte zpátky a máte toho už plné kecky, získáváte pocit, že trasa povede už jen z kopce. Ale ejhle, opět jedno táhlé a nekonečné stoupání za druhým.

Je to opravdu náročná trať, která vás dokonale prověří.

Mezi muži jasno

Už po obrátce si vytvořil Jakub Ambros z MK Kopřivnice dostačný náskok před druhým Vaškem Bitalou (Lašský běžecký klub) a jako první se vynořil z Mořkovského lesa. Druhý Bitala (34:48) se po zimním lenošení opět dostává do formy a dobíhá 51s před třetím Alešem Veličkou (X-Air Ostrava – 35:39).

Dobré výkony předvedli i veteráni. V kategorii čtyřicátníků se dostali dva borci pod 37 minut – Rostislav Petráš z Novojického Kotuča (36:27) a Marek Škapa z X-Air Ostrava (36:59).

Své vrchařské kvality potvrdil v kategorii padesátníků Jiří Zátopek (MK Kopřivnice – 38:01) a Petr Škrabánek (Bílovce – 38:05).

I šedesátníci byli výborní. Petr Čižmar z Nového Jičína kategorii vyhrál v čase 41:47 a Jiří Strakoš (Tatra Kopřivnice) skončil nedaleko za ním – 41:52.

Kategorii sedmdesátníků vévodil Ervin Podžorný, který kopce vždycky zvládal bravurně.

Dámy si užívaly slunce doma?

Žen si přijelo zazávodit pouze jedenáct. První kategorii vyhrála Adéla Esentierová (BET Ostrava – 41:57) před Andreou Krstevovou a Terezou Obornou.

V kategorii nad 35 let zvítězila Lenka Hájková (VZS Ostrava – 47:39) před Petrou Schwarzovou a Svatavou Hanzlovou.

Výsledky

Fotogalerie Jiřího Harašty