V sobotu 12. ledna se uskuteční 45. ročník Zimního běhu na Blaník. Letos přišli pořadatelé, kteří kultovní závod za pár let po jeho převzetí řádně posunuli dopředu, s celou řadou změn.

Dle výkonnosti budou dva starty. Pro ty pomalejší v 9:15, předpokládaný čas na trati 2,5 až 4 hodiny, rychlejší vyrazí o hodinu později. Zvýší se tím propustnost trati.

Vloni drobná úprava trati sice závod prodloužila, ale udělala běhavější. Letos se pořadatelé rozhodli Zimní běh na Blaník, který má start i cíl v bráně vlašimského zámku a délku 23,5 km, vést zcela mimo silnice. V polovině trati musejí vytrvalci zdolat pověstmi opředenou horu Velký Blaník (638 m. n. m.), v jeho masivu se běží cca sedm kilometrů, součet stoupání je cca 600 metrů. Pokud bude zimní počasí jak před dvě roky, kdy se běželo i ve sněhové vánici, mají se běžci na co těšit.

Ale i rekreační běžci se nemusí bát, že by neměli s kým běžet. Pravidelně výsledkovou listinu, v loňské bylo rekordních 407 jmen, uzavírají borci s časem blížícím se k čtyřem hodinám. Letos je zatím je přihlášeno cca čtyři sta vytrvalců. „Již žádné dlouhé roviny po asfaltu. Trasu včleňujeme do nádherné přírody Podblanicka. Bude tak sice náročnější, s maximem terénu, lesních cestiček,“ uvedl ředitel závodu Ondra Pojmon.

Nově bude teplé zázemí závodu v budově TJ Sokol Vlašim, který je vzdálena cca 400 metrů od startu, dříve byl dokonce start v tomto místě, a zde bude vydáváno teplé jídlo po doběhu. Na trati budou opět čtyři občerstvovačky, pátá v cíli. Měřeno bude čipy, první pět set registrovaných dostane běžecký dárek, po dokončení v cílovou medaili, která vloni některým sběratelům hodně chyběla. Soutěžit se bude v 9 věkových kategoriích, pět je určeno pro muže.

Startovat bude loňský vítěz Libor Eremka z Humpolce, předloni byl druhý. V ženách nebude chybět pravidelná účastnice, několikanásobná domácí šampionka v maratonu, obhájkyně prvenství a úřadující česká šampionka v běhu na sto kilometrů, která stokilometrovém závodě porazila i všechny muže, Radka Churáňová, která běhá za Loko Trutnov.