Magická hranice 500 přihlášek na 45. ročník Zimního běhu na Blaník, v kterou sami pořadatelé ani nevěřili, padla a lze očekávat, že loňský rekordní počet dokončivších účastníků v cíli, 407, v sobotu 12. ledna ve Vlašimi padne. Uzávěrka přihlášek za levnější startovné končí v neděli 6. ledna ve 22 hodin.

A pořadatelé neustále závod vylepšují. Poslední novinkou je, že elitní běžci budou mít místo startovního čísla své jméno. A kdo že bude na Blaníku elitním běžcem ? „Ten kdo vyhrál v posledních třech letech v jakékoliv kategorii. Vážíme si si vás a jsme rádi, že se k nám vracíte,“ uvedl ředitel závode Ondřej Pojmon.

Ve startovní listině jsou loňští vítězové Libor Eremka z Pelhřimova a závodnice Loko Trutnov Radka Churáňová. Hlavně mezi ženami v poslední době narostla konkurence. Z Hradce Králové opět přijede Marcela Rambová, která byla na Blaníku dvakrát druhá a na podzim mimo jiné vyhrála 66 kilometrový trail Saar Challenge. Přihlášena je i vloni čtvrtá Svatoslava Kacířová, která rovněž startuje za Loko Trutnov, a patá Kamila Skalinová z SK Babice.

Dle výkonnosti budou dva starty. Pro ty pomalejší v 9:15, předpokládaný čas na trati 2,5 až 4 hodiny, rychlejší vyrazí o hodinu později. Zvýší se tím propustnost trati.

Vloni drobná úprava trati sice závod prodloužila, ale udělala běhavější. Letos se pořadatelé rozhodli Zimní běh na Blaník, který má start i cíl v bráně vlašimského zámku a délku 23,5 km, vést zcela mimo silnice. V polovině trati musejí vytrvalci zdolat pověstmi opředenou horu Velký Blaník (638 m. n. m.), v jeho masivu se běží cca sedm kilometrů, součet stoupání je cca 600 metrů. Limit na dokončení náročného závodu je stanoven na čtyři hodiny.