Tým kolem Ondřeje Pojmona pořádá Zimní běh na Blaník několik let, ale závod, který měl letos 45. ročník, neustále doslova žene dopředu. Letos to byl však pořádný skok, nejen náročností nové trati, ale i vylepšeným zázemím běhu. Za vše však hovoří čísla, před rokem dokončilo 407 vytrvalců, letos 451.

45. ročník legendárního běhu měl start i cíl ve Vlašimi u zámku a v jeho polovině museli vytrvalci zdolat strmý zasněžený vrchol Velkého Blaníku. Dříve se běhalo i od sokolovny, přes město a po silnici k úpatí Blaníku a terénem na jeho vrchol. Do sokolovny se letos vrátilo zázemí závodu.

Start i cíl byl u vlašimského zámku. Po úvodních odpočinkových dvou kilometrech po vlašimském parku se tentokrát nepokračovalo po silnici. Běželo se terénem a tato zasněžená pasáž byla náročnější než zdolání vrcholu Blaníku. Navíc po zdolání hory a při cestě zpět se ze sněhu stalo bláto a bylo umění lesní úsek v pohodě proběhnout.

Ale běžcům se to zřejmě většinově líbilo. „Krásná trať, super výběh a skvělá organizace. Děkuji všem kdo se na ní podíleli,“ uvedl Jan Zientek. Jan Nedvěd více přiblížil náročnost letošního ročníku: „To nadšení, se kterým to děláte se odráží v celkové atmosféře. Krásný zážitek, i když v bahně cestou zpátky to bolelo hodně. Každý rok jiné, každý rok krásné!“

Největší novodobou osobností mezi muži, závod letos měřil cca 24 kilometrů a měl součet stoupání přes 600 metrů, je Libor Eremka z Pelhřimova (1:40:40). Před dvěma roky druhý, vloni vítěz a letos opět druhý, když celou trať běžel na čele s vítězným jihlavským Jakubem Exnerem (1:40:18), který před rokem doběhl za Eremkou. Za nimi si sólo obhájil třetí místo Lukáš Pazdera z Příbrami – 1:45:17.

Celkově devátý byl nejlepší čtyřicátník – domácí Ruda Jánošík za 1:51:20. Hned za ním doběhli další veteráni Jan Havel – 1:52:01 a Jirka Doucha z Náchoda –1:53:00. Padesátníky vyhrál Radek Skála za 1:59:07, šedesátníky Zdeněk Bufka z České Lípy za 1:59:24 a nad 70 let Petr Janový z Plzně za 2: 58:39.

Největší osobností Blaníku mezi ženami je nyní několikanásobná česká šampionka v maratonu, která vloni dokázala porazit dokonce všechny muže v mistrovství na sto kilometrů, Radka Churáňová z Prahy, která však léta startuje za Loko Trutnov. V tomto desetiletý to bylo její čtvrté prvenství, s bilancí co start to vítězství. „Na hoře jsem z holek byla první, ale taky jsem tam doběhla jak zbitá. Každopádně Zimní běh na Blaník hodnotím kladně. Trasa pěkná, i když náročná a hlavně perfektní zázemí,“ uvedla k závodu vítězka – celkově čtrnáctá za 1:54:28 a nejlepší mladá veteránka.

Druhá byla v cíli vítězka žen do 34 let Monika Doležalová za 1:58:48 a třetí další veteránka Petra Vymlátilová za 2:02:25. Čtvrtá byla vítězka žen 45 – 54 let Blanka Šindelářová 2:05:02.

V této kategorii měla premiéru v minulých ročnících dvakrát celkově druhá Marcela Rambová z Hradce Králové. Ale letos vzhledem k tomu, že nebyla ve stoprocentní zdravotní pohodě, z toho bylo jen druhé místo v kategorii a šesté celkově – 2:08:24.

Nejstarší ženy vyhrála Karla Mališová –2:20:41 před loňskou vítězkou Mirkou Lukášovou 2:25:03, obě jsou z Prahy.

Podstatná změna byla i na konci výsledkové listiny. Tu v minulých letech uzavírala Hanka Nádherová z Hradce Králové. Letos však doběhla na 449. místě za 4:22:05, 451. byl třetí sedmdesátník Vladimír Janoušek z Vlašimi za 4:32:08.