Úspěšně vstoupily do letošní běžecké sezóny pořadatelky závodů z Hradce Králové, jejichž akce jsou nazvány HaKi Run – Kristýna Vlachynská a Hana Fousková, jedná se tedy o název vytvořený z jejich křestních jmen. A jejich motto: " Začalo to nevinně … běhám já, běhá ona. Běháme obě. Běhá celá rodina. Baví nás to a chceme se o to s vámi podělit … "

Zimní závod HaKi Runu na pět kilometrů, dle měření běžců cca 4,8, se uskutečnil na rovinaté trati v lesích u hradeckých Malšovic. Úvodních a závěrečných osm set metrů běhu bylo po asfaltové stezce Hradečnici a zbytek trati po širokých lesních cestách

Závodu nechyběla kvalita. Absolutním vítězem v čase 16:02 minuty se stal nejlepší třicátník závodu Michal Poledník startující za CC Beskydy, kterého až do konce před sebou hnal Adrien Zámečník, vítěz 20 – 29 let za 16:12. Adrien nezklamal, a i když teplota byla dost pod nulou, pořadatelé mimo jiné dodali teplou polévku, která skutečně přišla vhod, běžel tradičně v tričku a trenkách. „Já už jsem tak zvyklý a závod mě vždycky pořádně nabudí,“ řekl v cíli a ve svém klasickém oblečení a s patřičnou hrdostí vystoupil na bednu.

Třetí byl Vincent Lukášek za 16:45. Celkově pátý byl nejlepší muž nad 40 let, který tuto věkovou hranic slaví právě letos, Tomáš Mocek z AC Pardubice – 16:51. V této kategorii následovali padesátníci Mojmír Svoboda (17:51) z pardubické Hvězdy a Jan Vejběra (17:59) z CykloPokr HK.

Souboj až na pásku svedly o absolutní prvenství nejlepší ženy. Nakonec uspělo mládí před zkušeností, která je však v plné přípravě na longařskou výzvu. Vyhrála o pár kroků nejlepší mladá Barbora Zoubková z MC Český ráj za 19:02 před nejlepší ženou nad 40 let Katkou Kubiasovou z Vlčkovic u Hradce – 19:05.

„Soupeřku jsem dotáhla ještě před vběhnutím na asfalt, ale v pohodě mi unikla. V cílové rovince jsem to zkusila znovu a výsledek byl stejný,“ řekla v cíli Katka, která před týdnem na podobně dlouhé trati byla rovněž druhá v běhu v Chlumci nad Cidlinou, kde ji tehdy porazila jiná mladice Markétka Hronová. Katka však měla před hradeckým závodem v nohou den před tím osmnáctikilometrový běh. „Přihlásila jsem se na záříjovou Saar Challenge, trasu 45 kilometrů. S takovou dálkou nemám zatím žádnou zkušenost. Ale jsem přihlášená, startovné zaplaceno a není cesty zpět. Sice ztrácím rychlost, ale hrozně mě to baví a ráda bych si dala ještě nějaký terénní maraton,“ řekla s úsměvem Katka.

V cíli pak následovala nejlepší třicátnice Radka Janyšková (20:18) ze Sokola Pardubice.

Mezi úspěšné rodinné týmu v Zimním běhu HaKi Runu byli Kubiasovi. Syn Katky Pepa vyhrál kategorii do 15 let za 21:13. Druhý byl Marek Vejběra Cyklo Pokr za 21:54, běžela i jeho maminka Eva Vejběrová, která byla čtvrtá nad 40 let za 21:16. Druhá byla Anna Krátká z Hvězdy za 20:49 a třetí z týmu Holky z Vršovky – Hana Baškovská za 21:10. Navíc v kategorii do 29 let byla ze stejného týmu třetí Kateřina Baškovská za 23:26, druhá známá svitavská atletka Radka Průšová za 21:02.

Děvčata do 15 lety vyhrála Lenka Beránková za 31:35.

Mezi účastníky byli i pořadatelé závodů v Srchu bratří Jiráskové a na začátku sezóny předvedly slušné výkony. Oba nad 40 let, Dušan dal 21:33 a Lubomír 21:55. „Je to dobré, ale jak jsem trénoval se ukáže 1. června, kdy chci dát polovičního ironmana,“ řekl očividně vyšvihaný Luboš. Podobný nárůst výkonnosti předvedla i domácí Karin Nechanická, která zapsala 27:55.

Další akcí HaKi Runu bude v neděli 14. dubna Velikonoční závod, který se uskuteční u rybníka Biřička a tentokrát budou i závody pro děti.

Foto 105× – organizátoři