Pátý ročník běhu z Bezděkova u Chotěboře na nejvyšší vrchol Železných hor Vestec (668 m n. m.) vyhrál Michal Honzíček z KRB Chrudim (na foto). Vloni byl třetí.

Vytrvalci museli na trati bojovat nejenom s náročným profilem, čekala je čtyři kratší, ale strmá stoupání a jedno náročné delší zasněžené lesní, ale i povrchem, sníh, led i kluzké blátíčko. Pořadatelé již tradičně staví svoji symbolickou čepici ze sněhu na trati. Letos těch „zmijí“ bylo několik a tentokrát připravili pro rekordní počet startujících další pecku, a to proběhnutí sněhovou zmijovkou, což pro vyšší běžce bylo dosti náročné.

Honzíček se po startu nikam nehnal, a proto neuspěl na vrchařské prémii na 1,5 kilometru, tu vyhrál nakonec druhý muž závodu. „Nejdříve jsem si soupeře oťukal a do čela jsem šel v nejnáročnějším stoupání po dvou třetinách závodu. Nepatrný náskok jsem pak držel až do cíle řekl cíle a dodal: "Momentálně mám dost naběháno, protože začátkem dubna chci běžet maraton. Rozběhnu to na 2:50 a uvidím jak to dopadne.“

Trať o délce 5,2 kilometru se součtem stoupání přes tři sta metrů zvládl vítěz za 24:27 minuty, tedy o více jak minutu lépe než vloni, ale tehdy se běželo za silného mrazu, kdežto letos bylo příjemné zimní počasí s teplotou mírně pod nulou. Druhý byl s desetisekundovou ztrátou Petr Miláček z Ledče nad Sázavou. Třetí loňský vítěz Vojtěch Bořil za 24:55.

Závod byl čtvrtý závěrečným kláním Železnohorského poháru v běhu do vrchu. A ani v posledním klání nenašla svoji mistrovou Olga Krčálová z Polné. Obhájila loňské prvenství v čase 28:18. V rámci poháru to bylo sedmé prvenství v řadě. Druhá byla nejlepší mladá Alena Voborníková z Chotěboře za 29:33, třetí žena soutěže.

Třetí v závodě další veteránka Péťa Dvořáková z Časlavi – 30:08. Čtvrtá a druhá žena poháru Janička Klinecká z Hlinska – 30:42.

Závod v mužích rozhodoval o absolutním vítězi Železnohorského poháru a obhájci prvenství nevyšel tento běh stejně jako před rokem. Vloni to však stačilo, ale letos ne. Čtvrtý totiž doběhl Michal Pradáč za 25:16 a jeho další bilance prvenství a druhé místo znamenala pohárové zlato. David Kulhánek z Železnohorák týmu byl až sedmý za 26:00 a jeho dvě další prvenství stačila jen na druhé pohárové místo. Třetí byl do Železnohoráka průběžně vedoucí Patrik Novák z Libice nad Cidlinou.

Kulhánek neuspěl ani v kategorii dané oblečením Železnohoráka, podle legendy běhal po vrcholech Železných hor v červených trenkách a podle ročního období v bílém tričku nebo tílku a v rádiovce nebo zmijovce na hlavě, kterou vyhrál stejně jako vloni Tomáš Stuna za 25:45.

Nejlepším čtyřicátníkem soutěže a celkově čtvrtým mužem poháru byl jeden z pořadatelů Konrád Luboš Němec. Tentokrát byl v kategorii za 26:23 druhý, když lepší byl loňský vítěz veteránů Petr Novotný z Agro Kolín za 26:08. Celkově v poháru pátý.

Pořadatelé jsou cyklisté a tak po vzoru Tour de France oceňují červenou lucernou i závodníka, který na trati poháru strávil nejvíce času. A potřetí tuto cenu získal Hanka Jelínková z Třemošnice, která si však v samotném závodě zaběhla osobák časem pod 50 minut. Její jedenáctiletá dcera Míša však byla nejlepší do 18 let a celkově v poháru jedenáctá.

Výsledky ženy

Výsledky muži

Výsledky kategorie