Běhej s námi, nový seriál na západním okraji Prahy, pokračuje v neděli 10. března druhým podnikem. A opět je to premiéra. Po úspěšném večerním Valentýnském běhu z OC Šestka do Přední Kopaniny a zpět, teď ve Statenicích, kde se takhle ještě neběhalo.

Obec v údolí Únětického potoka má už více než tisíciletou historii stvrzenou v kronikách Přemysla Otakara I., její erb zdobí i černý vůl jako symbol druhé vsi ve společném katastrálním území. Tolik místopis historický.

A teď sportovní. Poběží se z fotbalového hřiště Sokola z ulice Pod hájem dvakrát 4,2kilometrový okruh s výběhem na Svatou Juliánu, kam pravidelně chodila i kněžna Ludmila a zdejší svatyni přeměnila v křesťanský kostel. „Pozvolný, ale táhlý kopeček po lesní cestě, a pak dolů,“ charakterizuje ho Jan Plachý z organizačního týmu. Převýšení jednoho okruhu činí 69 metrů, tedy celkem 138 metrů. Děti a omladinu čekají tratě od 100 do 1750 metrů okolo hřiště podle věku.

Závodní vzrušení tu osvěží známý dýdžej Patrik Rokl, syn Rudolfa Rokla, věhlasného klavíristy skupiny Karla Gotta, který se mu stal kmotrem. Typickou vesnickou atmosféru podpoří i už tradiční cílový ionťák z Únětického pivovaru. Zasloužíte si ho taky.

Startovní výstřel zazní ve 12 hodin, děti běhají už od 10.30. Přihlášky možné předem na www.sportchallenge.cz, taktéž i na místě do půl hodiny před startem. Jede sem autobus číslo 356 z metra A Bořislavka, nebo zaparkujete přímo u hřiště, kde budou k dispozici šatny.

Nejlepší tři v každé věkové kategorii se mohou těšit na věcné ceny, do celkového pořadí (i o finanční prémie) se počítají nejlepší tři výsledky ze čtyř závodů. „Chceme přitáhnout místní lidi, proto vyhlásíme vždy nejlepšího běžce dané obce,“ dodávají spolupořadatelé z Kopaninského spolku, který je dlouhodobě podporován i díky programu Dobré sousedství od Letiště Praha.

Více informací na www.behejsnami.com nebo na facebooku akce https://www.facebook.com/…34438029630/