Zbývá posledních pár dnů do Hervis 1/2M Praha. Jste téměř připraveni zvládnout tuto trať dlouhou 21,1 km. V tréninku se prakticky nic nemění, žádné experimenty, žádné dohánění kilometrů nebo pilování rychlosti na poslední chvíli, ať se něco nepokazí.

1.

V tomto týdnu už nedělejte žádné testy nebo těžké tréninky, spíše absolvujete volné a mnohem kratší běhy. Nyní už není doba na „budování formy“. Pokud jste zvládli většinu toho, co jste si naplánovali, tak to stačí, teď už nic nelze výrazně zlepšit, jen si to můžete pokazit. Takže se více zaměříme na odpočinek. Jak říkají profesionální závodníci „aby jste měli hlad po běhání“. Má to svoje fyziologické důvody. Nikdo nechce stát na startovní čáře unavený. Proto je dobré už od čtvrtku vůbec neběhat.

2.

Neexperimentujte s jídelníčkem. Akumulace sacharidů ve formě glykogenu, to ano, ale rozumně. Po týdnu příjmu sacharidů můžeme totiž přibrat i nějaké to kilo navíc a s takovou zátěží se nám dobře nepoběží. Zvláště si dejte pozor na snídani v den závodu, jezte pouze to, co je pro vás obvyklé a nezbytné, a to nejpozději 2 hodiny před startem.

3.

Za žádných okolností se nenechte zlákat na novou taktiku v závodu. Nyní není dobré pročítat tréninkové metody na „lámání“ osobních rekordů. Je lepší mít na paměti, jakých jsme dosáhli výsledků na kratších tratích např. 10 km a na tomto základě pečlivě odhadnout tempo.

4.

Přečtěte si pečlivě propozice a důležité informace, místo startu, řazení do koridorů, trasu závodu, kde a kolik je občerstvovacích stanic.

5.

Startovní tašky s čísly si raději vyzvedněte už v pátek, abyste nebyli v den závodu zbytečně nervózní. Budete mít aspoň čas setkat se s přáteli nebo si koupit nějaké běžecké boty či oblečení. Navíc budete více vnímat tu báječnou atmosféru velkého běžeckého závodu, ve kterém může padnout i světový rekord.

6.

Připravíme si soubor oblečení, ve kterých poběžíme a věcí, které si oblékneme po závodě. Všechno by mělo být připraveno vzhledem k předpovědi počasí, což často není snadný úkol. Vše si raději zkontrolujme ještě dvakrát. Nezapomeňte, že startovní číslo musí být viditelně umístěno na hrudi po celou dobu závodu. Nezapomeňte si správně připevnit čip.

7.

Ověřte si předem, jak se dostanete v den závodu na místo staru. Je potřeba vzít v úvahu, že celé ulice nebo jejich části budou od časných ranních hodin uzavřeny.

8.

Pokud jde o taktiku v závodu, je třeba zmínit, že je dobré sobotní půlmaraton absolvovat v rovnoměrném tempu, ale o tom už asi každý z vás slyšel. Dejte si také pozor, až budete v euforii mávat na všechny diváky na trase, že vás to může stát hodně energie. Namísto plýtvání drahocennou energií v podobě jásotu, tleskání, skákání atd., je lepší se soustředit na sledování samotného běhu a jeho tempa tak, jak jste si naplánovali. Ale pokud se někdo chce bavit bez ohledu na výsledný čas, pak tato rada není pro něj.

9.

Občerstvovací stanice budou umístěny každých 5 km. Prostudujte si, v jakých kelímcích bude podávána voda a jakou barvu budou mít kelímky s ionťákem.

10.

Ke konci závodu, když už budete hodně unavení, se pokuste myslet pozitivně, vybavte si výhled na blížící se cílovou čáru a opakuje si v duchu nebo nahlas: „To dám, to zvládnu“. Netrénovali jste přece zbytečně.

Hodně štěstí!

Webové stránky pořadatele