Pátý ročník AXiS noční 10 v Jihlavě s účastí zhruba pěti set osob vyhráli s velkým náskokem Jakub Exner a Petra Kotlíková.

Domácí Jakub Exner v barvách Pteamu ukázal skvělou formu už při Pečecké desítce a na hrudi měl startovní číslo 1. Ve vedení běžel od začátku závodu, třebaže se ho držel Kamil Kyrš z MST Jihlava. Nakonec mohli být spokojeni oba – Exner vyhrál v kategorii do 39 let, díky času 33:26 měl náskok na druhého Jana Buchtu rovné dvě minuty. Kyrš pro změnu zvítězil mezi čtyřicátníky, jeho čas byl 34:00.

Pět minut po mužích se na trať vydaly ženy, nejrychlejší byla v čase 39:04 Petra Kotlíková z TJ Slavoj Banes Pacov. Druhá byla vítězka nejmladší věkové kategorie Nikola Procházková z TJ spartak Třebíč, do cíle doběhla o tři minuty a sedm vteřin za vítězkou. Na stupních vítězů je doplnila Milada Brabcová ze stejného klubu jako stříbrná závodnice.

Špičkové vytrvalkyně z Vysočiny, Lucie Maršánová i Kristýna Dvořáková, závod i letos vynechaly. „Pro příští rok se zamyslíme nad tím jestli starty mužů a žen opět nespojit a to v důsledku že by se změnila lehce trať a my bychom mohli na start postavit více závodníků najednou,“ uvedl v této souvislosti hlavní pořadatel závodu Pavel Hotař.

V rámci AXIS noční 10 se závodilo i ve štafetách, kde vyhrál Milan Krejčík s Michalem Jarolímem. V dalším doplňkovém závodě na pětikilometrové trase vyhráli Michal Zigl a dorostenka Kateřina Macháčková. Odpoledne závodily také děti. „Všichni kteří se postaví na start závodu mají náš obdiv,“ prohlásil hlavní pořadatel a poděkoval všem běžcům za účast.

Celkem po břehu řeky Jihlavy běhalo na pět set dospělých a další navýšení počtu už si vyžádá změnu trasy. „Kapacita tratě je v současné chvíli plně naplněna a víme, že na stávající trasu již více běžců a běžkyň pustit nemůžeme,“ řekl Pavel Hotař a dodal: „Proto přemýšlíme o více variantách jak závod otevřít pro více běžců, tak aby to bylo pořád bezpečné a každý si to mohl užít naplno.“

VÝSLEDKY