Stejně jako v minulých letech se v sobotu 13. dubna v téměř totožnou dobu spolu s mistrovským Pardubickým půlmaratonem uskuteční ve vzdušnou čarou třicet kilometrů vzdáleném Starém Bydžově na Královéhradecku čtvrtý ročník Aprílové půlky – Starobydžovského půlmaratonu. Pořadatelé vedle hlavního závodu připravili na půlce soutěže štafet (dvoj i čtyřčlenné), dále se poběží čtvrt maraton a dětské závody. Registrace za levnější startovné je do 31. března.

„Pokud víte, že se Aprílové půlky 2019 určitě zúčastníte, registrujte se on-line. Budeme mít lepší přehled o tom, kolik uvařit guláše a včasnou platbou usnadníte pořadatelům práci při prezentaci v den závodu,“ zve na závod jeho pořadatel Pavel Ort.

Půlmaraton je silniční dvouokruhový mírně členitý. Čtvrt maraton se běží se samostatným startem půl hodinu po startu půlky na jedno kolo. Poslední dva ročníky vyhrál jeden z našich nejlepších ultra běžců Petr Martinovský z Hradce Králové startujíc za SK Babice. Předloni dal trať 1:18:41, vloni byl pouze o čtyři sekundy horší.

Petr je zase v dobré formě. Nedávno běžel v Polsku půlmaraton po zasněžených Krkonoších, kde byl osmý. V březnu dokázal vyhrát maraton v Doudlebách nad Orlicí časem hluboko pod 2:50, když porazil i legendárního Daniela Orálka. „Dan měl trochu problémy, a to mi pomohlo k nečekanému prvenství,“ řekl s úsměvem Petr.

Před rokem Lujza Sláviková z Prahy časem 1:36:08 vytvořila nový ženský traťák.

O čtrnáct dní později, v sobotu 27. dubna, připravují ve Vysoké u Holic Vysocký krosový půlmaraton. Pořadatelé tří okruhového závodu přišli letos se zásadní novinkou, obrátili směr okruhu, takže odpadnou v první půlce kola dvě strmá stoupání, ty se budou v závěru sbíhat a přibude táhlý cca dvoukilometrový výběh ihned po startu. Dále byl zrušen závod na dva okruhy.

https://www.aprilovapulka.cz/

http://www.vysockypulmaraton.cz/