Kdo se nechal ukolébat pozvánkou pořadatelů na nejsnažší rovinu, ten se v hřejivém sobotním poledni potil ještě víc než ostatní. Nezbývalo než se s celou šestikilometrovou tratí porvat a i z Roztok do Suchdola až do cíle třetího dílu seriálu Běhej s námi vydržet.

„Mně ten výběh pomohl, v jeho závěru jsem rozhodl,“ usmíval se Jiří Chyba (Nutrend/Speci­alized team), který vyhrál všechny tři dosavadní podniky. A přesto, že mu už minulý víkend začala ostrá domácí sezona na horském kole, kde obhajuje celkové prvenství v Pražském MTB poháru, běžecké boty nezahodil.

Až později ztratili 38, resp. 48 vteřin za ním druhý Marek Voborský z Horoměřic a třetí příbramský Pavel Vlk – ten se dostal na druhou příčku průběžného pořadí seriálu.

„Tolik mi to neběželo, ale v tom terénu se mi líbí víc a víc,“ doplnila ho Lujza Sláviková (tým Žuch), taktéž potřetí nejlepší. Na stupně s ní vystoupaly Magda Nováková ze Suchdola a pravidelná účastnice mnoha pražských běhů Katarína Třísková.

Lesík v Tichém údolí poskytl příjemný stín i měkký podklad, epicentrum závodu rozkvetlo v komunitní zahradě v centrální části Suchdola. „To já to tady moc dobře znám, nahoru je to pěkný utahovák, který dá zabrat,“ dodal David Marek, známý finanční analytik, celkově šestý, ale s trofejí pro nejlepšího lokálního matadora. „Pro mě hodně rychlé, to je už pro mladší, já to směřuju spíš k půlmaratonu a maratonu,“ komentoval svůj výkon na trati, hlásící „jen“ 91 metrů převýšení.

Ukázal se tu i nevidomý sportsman Jan Říha. „Zvládl jsem to v pohodě i v sebězích, naštěstí bylo sucho. Vede mě trasér a ještě jdu podle hmatu – nohou,“ usmíval se spokojeně muž, který běžel maraton a vystoupal i na Aconcaguu, nejvyšší vrchol Jižní Ameriky. „Jel bych zase do velikých hor, ale zatím nejsou peníze. Tak přijeďte vy za mnou na náš běh Od nevidim do nevidim (13. 4.) do Stříbrné Skalice,“ pozval běžce na Sázavsko.

Také díky počasí vládla moc příjemná atmosféra. Závodil rekordní počet dětí, čímž celková účast poprvé atakovala dvě stovky běžců. Věhlasní kuchaři z Hiltonu grilovali s účastníky zeleninové a masové špízy a připravili bohaté občerstvení sladké i slané, ovocné i zeleninové .. to vše pro sportovce zdarma, tradičně nechyběl ionťák z Únětického pivovaru.

„Pro netrénované byl kopec z Roztok nekonečný, ale přesto jsem běžela jako o závod, abych šla příkladem svým dětem. Není nutné zvítězit, ale zúčastnit se! Byla to skvěle připravená akce, která nejen podporuje aktivní pohyb, ale zároveň stmeluje sousedské vztahy,“ ocenila premiérový ročník běžecké pouti v této městské části radní Andrea Hrobská.

Po Valentýnském běhu s OC Šestka a běžeckých křtech ve Statenicích a Suchdole vrcholí série Běhej s námi i s bohatou tombolou příští čtvrtek 11. 4. v Úněticích. Navíc první tři muži a ženy v absolutním pořadí seriálu si rozdělí celkem 12 000 Kč na finančních prémiích.

Kompletní výsledky na www. sportchallenge.cz

Více informací na www.behejsnami.com