Vedle klasických běžeckých akcí pořádá Běžecký klub Heřmanův Městec i ty méně obvyklé. Vloni to bylo třeba 50 mil železnohorských. Letošní peckou byla Smrt krásných běžců – backyard ultra 2019. Jak mi bylo vysvětleno je to forma ultra maratonského závodu, kde závodníci musí postupně běžet vzdálenost 6.706 metrů (4.167 mil) za méně než jednu hodinu. Když je každé kolo dokončeno, zbývající čas v průběhu hodiny se obvykle používá k zotavení na další hodinu závodu.

Závod byl vypsán na deset hodin, takže Ti co to dali měli nakonec v nohou šedesát kilometrů. Poslední kolo se běželo na umístění.

Pořadatelé příjemně překvapil počet startujících, ale většině bylo jasné, že těch 10 kol nedá. Někteří si šli zkusit, zda jsou schopni dát okruh pod hodinu. Jiní měli cíl dát dvě, tři či čtyři kola.

Hlavním favoritem byl veterán Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice, který se tradičně závodem hrozně bavil. Startovala i jeho přítelkyně Šárka Eliášová, která jako nejlepší žena dala pět kolo. Druhá byla se čtyřmi koly iniciátorka akce Alice Martínková.

V jednotlivých kolech často dobíhal jako první Vít Mrkvička z Prahy, a to tempem těsně pod šest minut na kilometr. Ve finálovém kole však bylo vše jinak a Miloš, který se za mlada může pochlubit i prvenstvím v kategorii z Běchovic, předvedl svoji třídu a vyhrál v čase 24:50 minuty. „V osmém kole jsem měl krizi, ale pak jsem se oklepal a nakonec v pohodě vyhrál,“ řekl po závodě vítězný Miloš.

Druhý Mrkvička dal 34:05 a třetí Jakub Houdek 37:28.