Vyhrát na trati, kterou si sami navrhnete, to potěší, co říkáte? Jeden z elitních horských běžců Tomáš Maceček se na ní vrátil po třech letech a poprvé to dokázal. Vyhrál Trail Ostrava, úvodní podnik devátého ročníku největšího tuzemského seriálu přírodních závodů, poprvé s novým partnerem nyní pod názvem Mizuno Trail Running Cup.

Začíná se tradičně kratším city trailem. Ostravskou trať pořadatelé o pár set metrů zkrátili k přesné desítce. Ke hradu na soutoku řek Běliny a Ostravice se tak jen přiblížili, neobíhali ho, mírně se upravila část s výběhem do vilové čtvrti za radnicí Moravské Ostravy.

Zásadní dominanta, kouřící halda Ema se dvěma vrcholy, zůstala a prověřila běžce. Celkově došlo ke zrychlení nejen zkrácením, ale i odstraněním několika drobných zpomalovaček, rozbíjejících tempo. Převýšení zbylo 200 metrů. K tomu ideální běžecké počasí, lehce přes deset stupňů v závěru s mírným mžením, po smogovém mraku Pekingu tentokrát ani vidu ani slechu ani čmuchu.

Tomáš Maceček (Buff/Salomon) vyrazil svižně. „První dva kiláky mi rozběhl Kuba,“ ukazoval na v cíli třetího Jakuba Uherka. Pak už šel sám až do cíle (36:36). „Byl jsem až překvapený, jak mi to letí. Užíval jsem si to, i když jsem nemusel, zkoušel jsem si nástupy, rychlé výběhy z technických pasáží,“ vykládal potěšeně 28letý běžec z nedalekých Radvanic.

Trénink pod vedením Zdeňka Kříže nemění, ale ukazuje se, jak mu prospívá – zlepšuje se, není zraněný, baví ho. „Je to hodně pestré, kopce, tempa, objemy, střídám to,“ dodal muž, který se chystá letos na víc zahraničních závodů.

Na druhém místě doběhl také Ostravák, působící v Praze, Petr Muras (MK Seitl/Kerteam) za 38:21, ještě 46 vteřin za ním byl Uherek. Skvělou formu ukázal po návratu po zranění i Miroslav Nemšák, čerstvě padesátník, pátý celkově (41:22), chystající se na příští víkend na pražský maraton.

Mezi ženami se o první letošní triumf utkaly pravidelné účastnice. Domácí běžkyně Andrea Krstevová (Lightbike Running Team) dokonala ostravský hattrick, vyhrála potřetí z pěti ročníků, absolutně teď doběhla dvacátá (47:28).

„Mám to těžké takhle obhajovat,“ postěžovala si naoko. Ale pak se usmála: „Běželo se mi pěkně. Trénuju, běhá to, jsem spokojená. Radku jsem na chvíli zahlídla za sebou, ale pak už jsem ji neviděla.“

To její podorlická soupeřka byla v nejistotě před startem. „Nějak mi to neběhá, jsem unavená, nevím, jdu to zkusit.“ V cíli už chmury rozehnala. „Ale jo, šlo to. Andreu jsem chvíli sledovala, pak už ne, běžela moc dobře,“ komentovala svůj výkon Radka Faltusová (Atletika Jablonné), která zaostala minutu a půl. Třetí doběhla o generaci mladší Adéla Šianská (fKlidu sport team).

Závodní program v Trojhalí oživil návrat dětských kategorií, který přivedl na start celé rodiny, velmi slušně byla obsazená i doprovodná pětka podél řeky – zvládla ji i mamina s kočárkem. Dále testovací centrum běžeckých bot Mizuno i moderátor Stanislav Bartůšek, havajský Ironman, muž, který přeplaval La Manche, dojel Vasův běh nebo lezl v Himálajích.

Mizuno Trail Running Cup pokračuje za čtyři týdny v neděli 26. května Trailem Praha na Petříně (10/5 km s oproti minulosti přívětivějšími profily).

Kompletní výsledky najdete na www.sportt.cz