Prvního května je vcelku ideální den někam vyrazit na závody. Tak proč se nepodívat někam, kde jsme ještě nebyli. Navíc vyšlo i běžecké počasí, slunce, žádné velké vedro a jen trochu foukalo, vyrazili jsme tedy do Hulína.

Václav Bitala na silnici vládl, Klement také

Čtvrtmaratón v Hulíně přilákal velmi kvalitní běžce. Po dlouhé době se objevil na startu Václav Bitala /AK EZ Kopřivnice – 36:20/ a předvedl, že pranic ze svého běžeckého umění nezapomněl. Nechal za sebou poměrně daleko druhého Martina Hečka /Valachbajk team – 37:50/ a třetího Petra Kučeru /KESBUK Grymov – 37:58/.

Na trati půlmaratónu bezpečně vládl Klement /DRESSME.CZ – 1:22:34/ před Martinem Čmelíkem /1:23:55/ a Radkem Polákem /AD TEAM – 1:24:52/.

Ženy zpočátku nevěděly kvůli štafetám, jak vlastně dopadly

Závod štafet poněkud zkomplikoval pořadí na trati. Alespoň běžícím ženám, které nevěděly do poslední chvíle, jak na tom vlastně jsou. Až v cíli zjistily, že nejrychlejší Jitka Fojtková běžela štafetu, další ženy pak půlmaratón, tak vlastně pořadí prvních tří žen nakonec dopadlo poněkud překvapivě. Dalo by se říct, že k vítězství na trati čtvrtmaratónu Veronika Brázdová /Valachbajk team – 48:32/ stejně jako druhá Jana Sichálková /Punk team – 48:44/ a třetí Marie Hynštová /AK Drnovice – 50:28/, ta navíc zvítězila v kategorii nad 35, kde se svými 62 lety přece jen poněkud přesluhovala, přišly jako slepé k houslím.

Půlmaratón ovládla domácí Silvie Pavlíčková /Burky team – 1:38:51/. Za ní skončily druhá Simona Grulichová z Přerova /1:41:23/ a třetí Lucie Švarcová /AD Team – 1:48:16/.

Prvomájový běh oslavil pátý ročník

Burky team připravil pro všechny běžce v Hulíně 5. ročník Prvomájového běhu na 10,5 a 21,1 km. Jedná se o silniční závod vedoucí Hulínem a přilehlou obcí Pravčice. Závod byl naplánován pro jednotlivce na trati 10,5 km a pro jednotlivce a štafetu 2–4 závodníků pro půlmaratón.

Trasa vedla ve dvou a na půlmaratónu ve čtyřech poněkud komplikovaných okruzích s mnoha zatáčkami, takže se zase až tak moc rychle běžet nedalo. O to víc to běžcům utíkalo. On je vždy problém najít ve městech trochu solidní trasu závodu. A pořadatelé se s tím nakonec vypořádali skvěle. Start, cíl a zázemí závodu byl na zahrádce restaurace BikerBar Hulín a parádní občerstvení i s domácími buchtami bylo připravené tamtéž.

Zajímavý a povedený závod

Tak bych popsal hodnocení vesměs všech borců, co si to rozdali na silnici v okolí Hulína.

Nakonec svítilo slunce a jen místy vadil boční vítr, jinak i to počasí perfektně vyšlo.

„Naposledy jsem běžel ve Zlíně na Štěpána,“ konstatoval v cíli Vašek Bitala. „Od té doby jen samé problémy, tak jsem vůbec rád, že se mi podařilo už jít ve slušném tempu. Teď už to bude jenom lepší.“

„Mám v plánu to dnes jít jen jako test na nedělní maratón v Praze, kde potáhnu závod Terce Ďurdiakové,“ řekl mi Petr Kučera už před závodem. „Nakonec to bylo o dost rychlejší, tak snad jsem to nepokazil,“ dodal pak za cílovou čárou.

„Vůbec jsem nevěděla, s kým vlastně závodím,“ kroutila překvapeně hlavou Veronika Brázdová, když si prohlížela výsledky. „Na to, jak mi to dnes nešlo, je první místo docela šok.“

„Tak vyhrát ženy nad 35 let v mém věku,“ smála se Marie Hynštová, „to se mi asi jen tak už nepoštěstí.“

V Hulíně vládla spokojenost, protože proběhnout se na prvního máje v příjemném a přátelském prostředí, to je ta nejlepší oslava Svátku práce. A tak to má být.

Výsledky