Triatlonista Jan Volár navázal historii. Vyhrál sedmnáctou Pardubickou devítku, největší český běh prostředka týdne (teď díky prvnímu máji ne všedního dne). První ročník a pak ještě další dva vyhrála také triatlonistka, stále nejlepší česká reprezentantka Vendula Frintová. Ostatně její čas 30:45 z roku 2003 zůstává stále rekordem závodu.

Startovní výstřel poslal do vzduchu neomylně a přesně, stejně jako v dobách své kariéry puky do sítí brankářů, legendární hokejový kanonýr Vladimír Martinec. „Aspoň někdo tady musí udržet zájem o hokejisty, když to letos takhle dopadlo,“ připomenul nedávnou baráž, v níž se místní tradiční klub na poslední chvíli zachránil v lize. To podpisy tady mezitím rozdávali místní ligoví basketbalisté, letos v lize aspoň pátí.

První ze šesti okruhů šli ještě Volár s Králem na dohled. Pak si elegantně jako nadupaný hřebec s plavou hřívou běžel za svým mladý triatlonista. „Běželo se mi pěkně, snažil jsem se držet svoje tempo. Nedostal jsem se na víkendový start světového poháru v Madridu, tak jsem si místo toho střihnul Pardubice,“ usmíval se spokojeně v cíli (za 32:24) člen etriatlon teamu.

„Já taky dobrý, Honza to je jiná kategorie,“ vydýchával druhý o 19 let starší Jindřich Král (Iscarex). Třetí skončil Daniel Vejmelka (Corinthia hotel). „Já spokojený nejsem, chtěl bych běžet líp, závody se jdou za vítězstvím, ne?,“ povídal.

Škoda, že tentokrát chyběli přední běžci uplynulých let typu Janů, Pechek, Fejfar. Tentokrát nechali finanční prémie, které si tu zaslouží i nejlepší ve věkových kategoriích, dalšímu sledu. I proto se po sportovní stránce odehrály možná zajímavější, neboť nečekané souboje.

Bývalý badmintonista, olympionik Petr Koukal, propagoval svůj projekt STK pro chlapy, běžel míli lidového běhu – který si sám odstartoval – a pak i devítku. „Vždycky jsem před sebou viděl hezkou dámu a snažil se ji držet… no, a když mi zmizela, za chvilku se naštěstí objevila další,“ dělil se o zážitky. Zraněná achilovka mu dovolila běžet a otestovat tak stav těla před nedělním pražským maratonem, na který se chystá podruhé v životě.

Mezi ženami to byla honička pardubických mamin. V prvním kole těsně za sebou, pak už s jasným rozdílem. Marta Fenclová (členka pořádajícího AC) si svým typickým úsporným a silovým stylem doběhla pro druhý triumf po roce 2016 v čase 36:48 před Denisou Kozákovou (ta obléká dres Hvězdy).

Podlehla pak jen v ostré střižbě o zapůjčení vozu Ford od partnera závodu s nejlepším mužem Janem Volárem. Třetí byla ještě Ivana Klímová z Celní správy, ta si užila nejvyšší stupeň jako nejlepší policistka.

Ceremoniál ocenění nejlepších, předávání cen a losování tomboly pak trval déle než samotný hlavní závod. S dárky se rozjeli domů nejlepší věkových kategoriích, ale i železničáři, policisté a zdravotníci.

A ještě jedna perlička: rozdíl mezi nejmladším a nejstarším účastníkem tu činil neuvěřitelných 82 let. Devítiletý Lukáš Kúth absolvoval trať za 53:11. Brzy 92letý unikát Jiří Soukup, který jako obvykle vyrazil s půlhodinovým předstihem, dorazil do cíle za 2:03. Část běžel, část šel, po třetím kole stihl svléknout jedno triko.

Bohatý doprovodný program rozzářily děti, ze základní školy v Dolních Ředicích přijela navzdory volnému dni třetina všech žáků! A v týmovém závodě, který přepočítává časové koeficienty podle věku účastníků, vyhrála domácí formace Rychlé šípy, přestože v cíli byli první Piráti. Ano, členové politické strany v čele s Mikulášem Ferjenčíkem, poslancem Parlamentu. Jeho parťák Jan Kopáček pak stihl výborné desáté místo (35:38) i v hlavní devítce.

Kompletní výsledky najdete na www.sportt.cz