Ke kuriózní situaci došlo v 13. ročníku Hradubického běhu. Závod má dvě místa startu – Hradec Králové a Pardubice a při stejné délce 10 kilometrů a současném startu společný cíl v Čeperce. Trasa z Pardubic je členitější, z Hradce tedy rychlejší. Letos bylo počasí běžecky ideální. První proběhl cílem nejlepší běžec z Pardubic Jaromír Hradecký ze Skutče (na foto). „Bylo to o sekundu,“ hlásil po závodě, ale ve výsledkové listině má lepší čas, o půl sekundy, první z Hradce Aleš Poláček startující za Decathlon Hradce Králové.

Vysvětlení poskytl pořadatel Petr Hochman: „Závod je startován současně pomocí mobilních telefonů, takže přenos signálu mezi východočeskými metropolemi těch pár desetin trvá. Navíc v každém městě je spuštěna časomíra při skutečném vyběhnutí, takže každý závod je měřen samostatně, nezávisle na druhém.“

Pro Jaromíra Hradeckého, který dal časem 37:08 nový pardubický traťák, to byl velký návrat k závodění. „Na podzim jsem měl infikované klíště a dokonale mě to zdravotně rozhodilo. Naštěstí se na to včas přišlo a snad se z toho bez následků dostanu,“ řekl v cíli šťastný vítěz. Druhý doběhl z Pardubic Jiří Kuban za 39:12 a třetí jako před rokem Aleš Maloch ze Srchu za 40:17 (oba také na foto). Stejně jako vloni byl čtvrtý dříve pravidelný medailista a orienťák Petr Frosch za 40:44.

Vloni nejlepší Janička Klinecká z Hlinska a Ingrid Tillman z AC Čáslav (traťák 41:41) do Pardubic nedorazily, takže vyhrála Gabriela Kotková za 47:41. Vloni byla třetí a zlepšila se téměř o šest minut.

Mezi běžci z Pardubic byla i hvězda východočeské televize Gabriela Mlynka, která dala 53:26. Z města perníku šel i nejstarší účastník závodu orienťák Václav Farář (65 let), který stejně jako další známý veterán Dušan Jirásko ze Srchu pokořil hranici 50 minut.

Nejlepší ženy si tentokrát daly dostaveníčko v Hradci. Ale překvapivě nevyhrála Ingrid Tillman (19 let) – 43:48), běžel i její tatík Wolfgand za 41:38, ale neúnavná čtyřicátnice a obhájkyně prvenství Katka Kubiasová z Vlčkovic u Hradce Králové za 42:07, tedy o minutu lépe jak vloni.

„Po startu vedla velmi mladá běžkyně, kterou jsem neznala, ale já si běžela svoje a nakonec v pohodě vyhrála,“ řekla v cíli Katka, která z místa konaní odjela domů na kolečkových bruslích. Třetí byla Lenka Ungerová, pro níž to byl první start po porodu – 44:30.

Muže vyhrál Poláček za 37:07. „Myslím si, že je jedno, kdo vyhrál, hlavně, že je tady, ale i na trati, pohodová atmosféra a pořadatelé závod tradičně zvládli na jedničku,“ řekl při vyhlašování výsledků Poláček. Některé páry běžely skutečně na pohodu a chlapci vzorně na trati doprovázeli svá děvčata v párech až do cíle. Druhý z Hradce Králové Jan Lněnička dal 39:01 a třetí, vloni byl druhý, Václav Khal 39:19.

Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, takže provoz na ní je zcela zastaven. Před polovinou je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd. Více jak polovina této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých lesních cestách. Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů. V polovině každé trasy byla občerstvovací stanice.

Absolutně nejlepší výkon z Hradce zaběhl předloni, při svém posledním startu v něm, Michal Majoroš z Hradce Králové – 34:25, který vyhrál závod čtyřikrát. Nej ženský výkon drží z roku 2016 orienťačka – Daniela Čepová z OK 99 Hradec zapsala 39:22.