Atraktivní trať v ještě atraktivnějším prostředí, jen počasí pokazilo ještě lepší běžecké odpoledne. Navzdory nevlídnému dni si atmosféru neobvyklého závodu v areálu Centra Kociánka vychutnalo 248 statečných, kteří zdolali dva okruhy v délce 3,6 kilometru. Třetí díl letošního TRIEXPERT CUPu s názvem AŽD Běh dvojic stoletou Kociánkou ovládl Adam Szymanik, který oslavil premiérový triumf v dvacetidílném seriálu. „Když uděláte dobrý závod a máte špatné počasí, dokáže to dojmy z něj pěkně pošramotit, a naopak. Na to, jak bylo, však můžeme závod hodnotit pozitivně. Organizačně vše klapalo a účastníci si novou trať pochvalovali. Pokud se na Kociánku vrátíme, objednáme lepší počasí“, sdělil ředitel poháru Jan Huppert.

Szymanikovi prospěla třítýdenní pauza TRIEXPERT CUPu, kterou zapříčinily dva středeční svátky, a do třetice se letos dočkal. Klikatou trať namotanou v areálu Kociánky zvládl za rovných dvanáct minut a zatím vládne celkovému pořadí. Jen čtyři sekundy za Szymanikem finišoval atletický trenér Lukáš Plachý. Jak se zdá, vzal si příklad ze svého svěřence, kterým je česká vytrvalecká naděje David Foller, jenž nedávno ovládl český šampionát na dráhové desítce. Třetí pak už s větší ztrátou finišoval zkušený Martin Pohanka.

V nepočetném poli 49 vytrvalkyň byla nejrychlejší běhající maminka Lucie Vaculová, která podobně jako Szymanik využila absence několika předních běžkyň a v čase 14:11 uzmula první letošní triumf. Druhé Lence Topinkové nadělila přes čtyřicet vteřin a třetí Monice Nepustilové dokonce víc jak minutu.

Třetí pokračování oblíbeného podniku nebylo unikátní jen místem a neobvykle krátkou tratí. Otazník představoval hlavně intervalový start, kdy po dvaceti vteřinách vybíhaly společně dvojice. „Původně jsem chtěl kratší intervaly, nakonec jsme to dali na dvacet sekund. Myslím, že v tomto směru bylo vše v pohodě. Žádné tlačenice na trati jsem nezaznamenal. Nepříjemnost představovalo jen mizerné počasí, při kterém museli závodníci čekat ve startovním koridoru,“ podotknul Huppert.

Startovní výstřel obstarala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, o fanouškovskou podporu se starali klienti Kociánky, z jejichž řad vzešlo i několik závodníků. Exotickou vložku představovala i účast skupinky asi patnácti vytrvalců z Číny. „Na závod je přivedl kolega Tomáš Kalina, z Fakulty sportovních studií, kam přijeli na roční výměnný pobyt. Výsledkově však díru do světa neudělali, spíš si závod užili,“ usmál se šéf TRIEXPERT CUPu. „Nakonec na trati zahrála i kapela HUSTEJ ROCK z Kociánky, která ještě ráno zvažovala, že kvůli zimě a dešti nevystoupí. Chci také poděkovat hlavnímu partnerovi závodu společnosti AŽD, která Kociánce věnovala částku třicet tisíc korun,“ dodal Huppert.

A jak to bude s Kociánkou dál? Šlo jen o krátkou epizodu k příležitosti stoletého výročí centra? „Původně jsme to tak zamýšleli. Všichni si však závod moc pochvalovali, takže je otázka, zda do toho nejít znovu. Uvidíme ještě podle dalších reakcí, poté se rozhodneme,“ mlžil ředitel. Příští středu 22. května naběhne TRIEXPERT CUP do zajetých kolejích. V plánu je totiž necelých devět kilometrů dlouhá trať na cyklostezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou a zpět. Start je v obvyklých šest hodin večer.