Již pozítří v poledne odstartuje tradiční Hervis 1/2Maraton Praha. Několik tisícovek běžců se již těší, minimálně jeden z nich však bude chybět. Leonard Patrick Komon, který vyhlásil útok na světový rekord, skončil v nemocnici. Organizátoři však na dnešní tiskové konferenci uvedli, že kandidátů na traťový rekord bylo ve startovním poli více.

Neradostnou zprávu řekl předseda organizačního výboru Prague International Marathon Carlo Capalbo. „Včera v 11 hodin večer mi volala koordinátorka elitních atletů Jana Moberly,“ začal Capalbo a pokračoval: „A řekla mi, že Leonard Patrick Komon musel navštívit lékaře a zůstane dva dni v nemocnici. Do Prahy proto nepřijede.“ Nejedná se o nic vážného, má teplotu a pravděpodobně jde o lehčí malárii, o závod však přijde.

Naštěstí jsou ve startovní listině stále běžci, kteří umí půlmaratón pod hodinu. Naděje, že opět padne traťový rekord 59:30, tak stále žije. K překonání světového rekordu ale bude třeba ještě přidat – ten má hodnotu 58:23. Pokud by se to někomu z běžců podařilo, může se těšit na odměnu 100 000 Euro. Za rekord závodu je pak vypsán bonus 5 000 Euro. Kromě toho jsou vypsány i další odměny pro prvních osm mužů i žen, nejlepší tři závodníky a závodnice z ČR i za dosažení rychlého času.

První běžec? Stejně důležitý jako poslední!

Ředitel závodu Tomáš Mirovský však říká, že organizátorům nejde jen o ty nejlepší. „Pro nás je stejně důležitý poslední běžec v cíli jako ten první,“ prohlásil Mirovský a dodal, že i pro hobby běžce bude zajištěn odpovídající komfort. Letos je přihlášeno 11 029 závodníků a to je maximum.

„Vyprodáno“ bylo už před dvěma měsíci. Organizátoři ve snaze vyjít vstříc běžcům dali šanci dalším zájemcům nahlásit kontakt a čekat, zda se přihlášení závodníci ze zdravotních důvodů neodhlásí. Za první týden přišlo 1900 mailů od dalších zájemců.

Do závodu je přihlášeno 8 021 závodníků je z ČR, což je skvělé. Luděk Semrád z Hervisu jen vzpomněl na nedávnou historii – ještě před pár lety byli čeští závodníci v menšině. Capalbo chce ale víc – letos proto vznikl seriál runczech.com, který má za cíl udělat z ČR nejlepší místo pro běh na světě. Velké půlmaratony se tak letos uskuteční nejen v Praze, ale také v Českých Budějovicích, Olomouci a Ústí nad Labem.

Tradičně je přihlášeno více mužů, poměr je 73:27. Lepší stav je ve štafetách, kde běží 56 procent mužů a 44 procent žen. Tedy téměř půl na půl. Nejstaršímu závodníkovi z Kanady bude 82 let, ale průměrný věk všech závodníků je 36 let, u žen ještě méně. Organizátory těší, že se daří přilákat na start mladé lidi, pro které je běh součástí životního stylu.

V ulicích Prahy bude určitě skvělá atmosféra, proto závodíte-li, podělte se o zážitek i s rodinou či přáteli a vezměte je s sebou. Už od jedenácti hodin bude probíhat doprovodný program, a pokud budou diváci ochotní přemísťovat se, mohou povzbuzovat „své“ závodníky na několika místech trati.

Druhou možností je sledovat závod v televizi – od 11:50 bude v přímém přenosu na ČT4. Prostřednictvím Google Street View si dokonce lze předem projít trať a v reálném čase pak sledovat pohyb závodníků po trati. Každý běžec si může také zpětně přehrát svůj výkon a porovnat se s kamarádem nebo absolutní špičkou.

Debutanté jsou i ve špičce

Na startu bude také hodně debutantů – celkem 2 792 závodníků si v sobotu zkusí půlmaratón poprvé. Budou mezi nimi i Ali Hasan Mahbood a Henry Kiplagat, elitní běžci z první desítky. Poprvé si půlmaraton zaběhne i Rina Yonetsu, devatenáctiletá Japonka. Ještě mladší jsou sestry Drahotovy, již v sedmnáctiletých však patří při svém prvním startu na této trati mezi širší okruh favoritek.

Ty hlavní favoritky je ale třeba hledat jinde. I letos poběží Lydia Cheromei, rekordmanka na pražském půlmaratonu i maratonu. Jedná se o vynikající běžkyni, která na světových šampionátech vítězila ještě jako teenagerka a jak je vidět, na špičce se drží. Říká, že se pokusí překonat svůj traťový rekord 1:07:33. Soupeřkami jí budou Atsede Habtamu, rovněž ve vynikající formě a Joyce Chepkirui.

Z domácích závodnic jsou největšími favoritkami Petra Kamínková a Ivana Sekyrová. Obě ale čeká zanedlouho maraton a tak se dá čekat, že je porazí mladá Petra Pastorová, která je letos ve vynikající formě. Ta by mohla pomýšlet i na limit pro mistrovství světa v půlmaratonu, který je letos 1:14:30. Kamínková s „osobákem“ 1:12:17 se o limit pokoušet nebude a jen lituje, že v předchozích rocích byl limit přísnější. Olomoucké závodnici prý nebude vadit chladnější počasí, jen ať neprší a nefouká vítr. „Myslím si, že 13 stupňů je fajn,“ říká optimisticky. Průměrná teplota v den závodu je přitom 15 °C.

Muži: Bude to pod hodinu?

Přestože se hlavní favorit závodu se nezúčastní, na startu je téměř desítka běžců s osobním rekordem pod 62 minut. Největším favoritem je obhájce loňského vítězství Philemon Kimeli Limo. Loni se zapsal do historie, když byl prvním běžcem, který na území ČR běžel půlmaraton pod hodinu. Vyhrál pak v traťovém rekordu 27:34 také na podzim na Mattoni Grand Prix (10 km) a první Ústecký 1/2Maraton. Před měsícem běžel ve skvělém čase půlmaraton v Římě a je ve výborné formě. Stejně tak i Kenneth Kiprop Kipkemon a Stephen Kipkoech Kobiwot.

Z českých závodníků se největší šance přisuzují Janu Kreisingerovi, který nedávno doběhl druhý na krosovém mistrovství ČR. Prohlásil, že v sobotu zkusí pokořit limit na půlmaraton na mistrovství světa, i když hlavní prioritou zůstává olympijský maraton – limit na něj se pokusí závodník splnit v květnu opět v Praze. Kromě něj lze ve startovní listině vidět i Martina Freie nebo Rudolfa Juna.

Na startu se objeví také atletický mistr světa, olympijský vítěz a úřadující rekordman. Bude to desetibojař Roman Šebrle. Na tiskové konferenci prohlásil, že mu právě končí objemová příprava a tak jí završí během na 5 kilometrů. Vzhledem k blížící se olympiádě bude 5 km až moc. Jeho manželka Eva, kdysi vynikající atletka, poběží celou trať. „Na to bych musel zhubnout, jinak by mi odešly kolena,“ říká světový rekordman k otázce své účasti na celém půlmaratonu.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.