Starty sice v TRIEXPERT CUPUu prozatím šetří, když však nastoupí, žádnou jinou ženu před sebe nepustí.

Odkojená „orienťačka“ Tereza Novotná loni nastoupila do brněnského běžeckého seriálu dvakrát a pokaždé se radovala z triumfu. Letos se v něm objevila poprvé při čtvrtém středečním díle v Obřanech a počínala si stejně. Necelých devět kilometrů dlouhou trať po stezce do Bílovic nad Svitavou a zpět zvládla za 32:28 minuty a připsala si třetí primát ve své nedlouhé historii v TRIEXPERT CUPu.

O prvenství ovšem svedla tuhý boj. V cíli jí totiž na paty šlapala Tereza Durdiaková, která doběhla jen o dvě vteřiny nazpět. Obě ženy přitom předvedly výborný výkon, v celkovém pořadí i s muži jim v deštivém závodě patřilo sedmnácté, respektive osmnácté místo. Třetí žena v cíli Lucie Vaculová za oběma rychlonohými vytrvalkyněmi už zaostala mnohem víc, téměř tři minuty.

V mužské kategorii nebylo o vítězi pochyb. Pro prvenství si s přehledem v čase 29:29 minuty doběhl Adam Szymanik, který se lepší závod od závodu. V Obřanech vyhrál podruhé v řadě a podařil se mu i cenný skalp, když téměř o půl minuty porazil elitního terénního triatlonistu Vojtu Bednarského. Ten ho přitom v úvodním díle TRIEXPERT CUPu jasně porazil.

Třetí místo si za vytrvalého deště vybojoval starý známý Vlasta Lysák, jenž v předešlých dvou dílech absentoval. „Byl jsem na kempech a na kolách. Letos mi účasti asi tolik jako loni vycházet nebudou, mám toho hodně. Z mladých kluků mám však radost. Sleduju to a konečně se objevil někdo nový, který přinesl osvěžení.

Znamená to motivaci pro nás ostatní. Něběželo se mi v Obřanech úplně dobře, chtěl jsem jít o něco rychleji. Neměl jsem v nohách záběr, letos neběhám v tréninkách tak rychle jako loni. Věřím, že když budu v pohodě, mohu jim konkurovat,“ prohlásil loňský král celkového pořadí Lysák. Skvěle si prozatím v letošním TRIEXPERT CUPu vede běžecký matador Martin Pohanka.

V Obřanech skončil čtvrtý a drží si velmi vysoký standart, který mu prozatím vynáší druhé místo v celkovém pořadí. Zajímavé je i srovnání jeho časů z minulých sezon. Podle nich lze soudit, že i v pokročilejším běžeckém věku se dá vytrvalost stále zlepšovat.

Na cyklostecze, kam za hezkých dnů vyraží spousta Brňanů, bylo tentokrát kvůli nepřízni počasí prázdno. „Člověk se nemusel bát, že vyjede ze zatáčky kolo, v tomto ohledu to bylo příjemné. I počasí bylo na běhání výborné,“ pochvaloval si Lysák podmínky.

Bohužel déšť poznamenal i účast. Do Obřan se většinou sjíždí hodně přes tři stovky běžeckých nadšenců, tentokrát jich přilákal „jen“ 233, což je i tak skvělé číslo. „Bylo poznat, že lidí je o poznání míň. Taky doprava tam není úpně ideální, spousta startujících dorazila na poslední chvíli,“ komentoval Lysák účast.

Další středu 29. května už snad příznivce TRIEXPERT CUPu přivítá přívětivější počasí. V plánu je první letošní zastávka v Mariánském údolí v Líšni, kde se běhá jedenáctikilo­metrová obrátková trať. Start je klasicky v šest hodin večer.

"Výsledky ":https://www.triexpertcup.cz/…e/zavody.php?…