Tomáš Maceček, horský běžec z Beskyd, jako by chtěl stvrdit svoji vládu nad metropolí, kam pozvolna přesidluje. Obhájil loňský triumf v Trailu Praha a přidal i druhé vítězství ve druhém city trailu sezony seriálu Mizuno Trail Running Cupu.

Trať (téměř) pětikilometrového okruhu oproti loňsku doznala kosmetických změn, nespadlo se až na dno Lobkovické zahrady a převýšení kleslo o 50 metrů. Ale kdo by chtěl říkat, že byla mírná, je pro něj jediná odpověď: zkuste si ji… Navíc – loňský teplotní rekord 32 stupňů, nepadl, ale po chladných dnech nastoupilo vedro a dusno – ufff.

V závodním poli se objevili běžci z atraktivních destinací – Norska, Francie, Rakouska, Řecka a dokonce i Barbadosu, jehož jméno Jiri Fabian naznačuje původ. Také turisté na Petříně, v parku i pod Hradčany obdivně vzhlíželi – poté, co Petr Čech letos zavřel po čtvrtstoletí existence parádní show bikerů Pražské schody, zůstal v podhradí pouze běžecký podnik…

Na hlavní desetikilometrové trati se rozhodlo až v delším výběhu ve druhé části prvního okruhu. „Lehce jsme se roztrhli,“ pravil Tomáš Maceček (Buff/Salomon), první kolo běžel nejrychleji ze všech (kol všech běžců) za 17:48.

A pak už uhájil pozici. Jeho cílový čas 36:23 byl o minutu a půl lepší než loni. „Ale bylo to o něco kratší,“ hlásil čtvrtý muž letošního Peruna, i pro něj čtyřhodinové štrapáce.

Druhý Michal Procházka z Perňa systému se držel statečně, cílovou linii protnul o 25 vteřin později. Třetí místo pak s minutovým odstupem bral Petr Muras, po Macečkovi zde druhý Ostravak v Praze. „Nejdou mi ty seběhy, zůstal jsem tam sám. Běžel jsem, v hlavě se mi honila práce,“ líčil svoje prožitky.

Skvěle se ukázal Čeněk Filingr. Bývalý reprezentant, obdivovatel britských milářů Coea, Ovetta a Crama a později běžec do vrchu z Kadaně (mj. s 1500 m za 3:52 a maratonem za 2:22), obsadil v 58 letech páté místo (40:12)!

Ženám vládla v pražské premiéře Petra Kotlíková (Slavoj Banes Pacov) za 41:09, ab-solutně osmá. „Šla jsem si sama, i ty všechny kopce vycupitala. Zastavila jsem jednou, když se mi rozvázala bota, to se mi stalo poprvé v životě,“ usmívala se.

Zato o druhé místo hořel napínavý souboj zasloužilých, zkušených a stejně starých účastnic trailového poháru. Vpředu se udržela Radka Kalhousová z Jablonného nad Or-licí jen o 12 vteřin před Martinou Hampejsovou (Šneci na max).

Doprovodnou samotnou pětku vyhráli ve svižném tempu Šimon Beránek z Koloději (18:48) a Lenka Švabíková (CEPro) za 22:08.

Tradiční příjemné zázemí nabídlo dobroty od Hollandie, rizoto a časopisy k příjemnému posezení po doběhu, před tím sprchy, a po celý závodní program také oblečení i obutí Mizuno na test i za výhodné ceny, svezení vozem Subaru Levorg.

Mizuno Trail Running Cup už za dva týdny v sobotu 8. června vyráží do hor – běží se Králický půlmaraton na Dolní Moravě s uhlazenějším profilem (1036 m převýšení) bez první brutální sjezdovky.

Kompletní výsledky na www.sportovniservis.cz a další informace na www.trailrunningcup.cz