Už 19. ročník Běhu Měška a Doubravky z Polska do České republiky se uskutečnil mezi městy Mierozców a Meziměstí na Náchodsku a tradičně byl zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích. Byla to ve všech směrech pecka. Polští pořadatelé připravili za letošního nejteplejšího dne 15 kilometrový závod, původně dokonce uváděli 18 kilometrů. Ani kombinace tropického vedra a náročné trati neodradila rekordní počet startujících, do cíle jich dorazilo 190.

Pár slov k trati. Závod začal krosovým úsekem zakončen velkou Irskou lavicí, prostě seběh v terénu o ústa. Pak se běželo ve skrytu stromů po asfaltu do kopce. Cca po třech kilometrech se přešlo do lesa a trať furt přitvrzovala. Po pátém kilometru seběh k občerstvovačce. Následující úsek nebyl profilově tak náročný, ale povrch tvořily místy i větší kameny, takže stál za to. Druhá polovina závodu po asfaltu a nejdříve v pravé poledne odkryté táhlé stoupání zakončené další občerstvovačkou. Poslední čtyři kilometry byly relativně odpočinkové. Cíl na koupališti v Meziměstí, voda však pěkně ledová. Po závodě připravena chutná klobáska.

Absolutní pořadí ovládli polští vytrvalci. Vyhrál s dvouminutovým náskokem Adam Dobrowolski za 52:45.

Nejlepším Čechem byl na 20. místě Vladimír Vacarda za 63:56, který byl druhý v kategorii 55 – 64 let.

V mladších veteránech 45 – 54 let byl třetí Lumír Koutník z Vrchlabí za 64:20.

Další veteránskou kategorii 65 – 74 vyhrál Miroslav Pullman z Jablonce nad Nisou za 67:54 a nad 75 ze stejného města osmdesátník Víťa Jantsch za 94:45.

V absolutním pořadí uspěli české závodnice. Celkově vyhrála mladá Polka Alicja Kaucak za 66:14. Druhá byla mladá veteránka Romča Brumlichová z Hronova za 68:05 a následovaly nejlepší z kategorie nad 45 let Anna Krátká ze Svitav startující za pardubickou Hvězdu – 69:44 a Jitka Kábrtová z náchodské Studnice – 71:11. Pátá byla mladice Kamila Šimková z Červeného Kostelce za 73:05.

Příští, jubilejní dvacátý ročník v roce 2020, bude mít start v Meziměstí a cíl v Polsku.