Brněnský TRIEXPERT CUP podobnou věc hodně dlouho nepamatuje. Do celkového pořadí na předních příčkách totiž v jeho šestém dílu v okolí Palackého vrchu zasáhla žena. Lépe řečeno ještě juniorka. Sedmnáctiletá běžkyně brněnského Olympu Adéla Koláčková dosáhla na lehce přes sedm kilometrů dlouhé terénní trati se závěrečným infarktovým stoupákem na čas 26:28 minuty a mezi mužskými kolegy obsadila výborné šesté místo.

„Docela jsem koukal, co tam dělá. Posloužila mi jako dobrý vodič,“ usmál se dlouholetý účastník TRIEXPERT CUPu Lukáš Soural, jenž doběhl kousek za několikanásobnou mládežnickou mistryní republiky v přespolním běhu.

I druhá žena v cíli předvedla fantastický výkon. Terezu Novotnou čas 27:54 minuty vynesl na celkovou osmnáctou pozici, třetí triumf ve svém třetím startu ve středečním poháru však kvůli suverénní Koláčkové nepřidala. Třetí pak už se značným odstupem skončila Tereza Tůmová. Zajímavou podívanou sliboval mužský závod. Na startu se totiž vedle v předešlých třech dílech vítězného Szymanika postavil i loňský celkový šampion Vlasta Lysák. Terénní „Palačák“ navíc letos poprvé do TRIEXPERT CUPu přinesl větší kopec a běžce trápilo i velké horko. Szymanik však všem ukázal, že umí i do kopce a počasí ho jen tak nerozhází.

Ihned po startu šel do vedení, které udržel až do cíle, kterým proběhl v čase 24:55 minuty. „Mám to tady proběhané, protože jsem tu bydlel na kolejích. Přesně jsem věděl, co mě čeká. Sice jsem se v posledním kopci otočil a viděl Vlastu, že je pořád kousek za mnou, ale uhájil jsem to. Kopce mi nějak nevadí a ani počasí nebylo nakonec tak hrozné. Zatáhlo se, což bylo příjemné,“ povídal student Vysokého učení technického Szymanik, jenž se radoval ze čtvrté výhry v řadě.

Lysák ztratil na vítěze 38 vteřin a letos na triumf v TRIEXPERT CUPu prozatím čeká. Štěstí mu v Králově Poli nepřinesla ani jeho partnerka a taktéž výborná běžkyně Zuzana Ožanová. Ta mohla naopak sledovat boj svého milého s nakonec třetím terénním triatlonistou Vojtou Bednarským. Ten na Lysáka na třetí příčce ztratil jen dvanáct vteřin.

V letošním ročníku se teprve poprvé objevil už výše zmíněný Lukáš Soural, jenž v předešlých třech ročnících seriálu obsadil celkové druhé místo. „Nedávno jsem doléčil zápal plic, takže to ještě není ono. Počítám, že se do toho snad budu postupně dostávat, měl bych zrychlovat,“ doufal Soural. „Musím máknout, abych stihl plný počet bodovaných závodů, chtěl bych opět promluvit do celkového pořadí,“ dodal.

V kopcích se bude pokračovat i v dalším díle. Ve středu 12. června totiž TRIEXPERT CUP účastníky letos poprvé zavede na jedninou mimobrněnskou trať do Popůvek s pověstným úvodním stoupákem a pěkným okruhem v lese. Startovní výstřel zazní v pravidelných šest hodin večer.

Výsledky