Šestý ročník ABB Trutnovského půlmaratonu přinesl další úspěch největší osobnosti toho závodu Pavlu Brýdlovi z Trutnova. Pavel vyhrál první dva ročníky. Pak dvakrát chyběl a uspěli další elitní atleti Jan Kohut z Blanska, jehož traťák následně o sekundu vylepšil Kamil Krunka z Náchoda na 1:15:51. V pátém ročníku vyhrál opět Brýdl v osobáku 1:18:18 a letos prvenství v pohodě obhájil.

Čtyř okruhový členitý krosový běh se uskutečnil v krásném lesním prostředí nad Trutnovem a pořadatel Kasper – Swix team Trutnov opět zvládl závod na jedničku. Největší změnou v místě konání bylo vybudování zázemí, takže letos byly v nové budově šatny a sprchy. Před půlmaratonem to vypadalo, že se budou velmi hodit, protože dvě hodiny před startem přišla půlhodinová přeháňka, ale jak už to v Trutnově bývá, závod proběhl za příjemného letního počasí. Půlmaratonci dostali v cíli pěknou medaili, občerstvit se mohli pivkem a letošní novinkou pro každého startujícího byla fotka ze závodu s možností vybrat si pozadí. A opět zaujal i výkon moderátora, který vydržel v plném nasazení několik hodin.

Přesně v poledne odstartoval starosta Trutnova Ivan Adamec půlmaraton. Opět minut později vyběhli soutěžící na dvě kola a o dalších pět minut začal závod na jeden okruh. Navíc hodinu před stratem půlmaratonu proběhly závody připravené na kratších tratích pro děti.

Pavel Brýdl, který je zaměstnán v místní firmě ABB, splnil roli hlavního favorita. „Dvě kola jsem běžel se soupeři a pak jsem přidal a pustil se do sólo běhu,“ řekl po závodě, který tento čtyřicátník zvládl za 1:20:54 hodiny. I druhý byl firemní běžec, nejlepší mladík, Petr Jeřábek startující za ABB PGHV Brno Slatina – 1:23:13. Třetím mužem absolutního pořadí byl nejlepší padesátník běhu Bořek Jančík z Hořic za 1:24:03.

Čtvrté místo vybojoval nejlepší zástupce Kasper – Swix Teamu Aleš Zlámal – 1:25:39. Pátý doběhl další výborný padesátník z Jičína Vladimír Brodský za 1:27:01. Druhým čtyřicátníkem byl Tomáš Hak z Vítězné – 1:28:09.

Sedmý byl třetí mladík Tomáš Žlnay startující za ABB polovodiče –1:29:21. Za Optiku Vodehnal startoval devátý, třetí čtyřicátník, Jan Havelka z Pardubic, 1:30:16, který byl za mlada reprezentantem v běhu do vrchu.

V soutěži žen nedorazila žádná z loňských bedničkářek a třeba vítězka 2018 Lucka Luštincová z Žacléře sdělila: „Na závod nejedu, protože se vdávám.“

Vítězná čtyřicátnice Dagmar Fišerová ze Spartaku Vrchlabí, která ještě nedávno reprezentovala v běhu do vrchu jako Rychnovská, se o závodu dověděla v pátek. „Od Bořka Jančíka jsem dostala tip na tento běh a když jsem se mrkla na stránky ABB Trutnovského půlmaratonu bylo rozhodnuto. A prostředí je zde skutečně nádherné a na běh se velmi těším,“ řekla před startem. Podle očekávání jí byla největší soupeřkou Jana Solánská z Maratonstavu Úpice, sestra několikanásobného maratonského šampiona Petra Pechka, která byla před rokem čtvrtá. „Soupeřka se mnou běžela v kontaktu tři kola,“ řekla vítězná Fišerová, která zapsala druhý nejlepší ženský čas v historii závodu – 1:35:03. Traťová rekordmanka Jana Baštářová startující v roce 2016 také za ABB dala 1:33:25.

Letos druhá Pechková se v porovnání s loňskem zlepšila o více jak deset minut na 1:37:44.

Překvapením bylo třetí místo v absolutním pořadí, pro které si v pohodě doběhla Thin Lin Pham za 1:39:04. Za stejný tým, Lu and Anna superteam, startovala i třetí mladice a čtvrtá celkově Anna Bartáková – 1:43:46. Následovaly další veteránky Jitka Kábrtová ze Studnice na Náchodsku za 1:44:19 a Dagmar Kilianová z Čisté u Horek za 1:44:55.

Ženy nad 50 let vyhrála Gabriela Fassati ze Sokola Josefov – 1:54:46 před Evou Ševcovou z Police nad Metují – 2:02:48.

Na desítce byl nejlepší Robert Hurdálek z Lokomotivy Trutnov za 39:15, druhý Oldřich Schejbal dosáhl nejlepšího času na jeden okruh – 19:27, v cíli však za 39: 49 (Brýdl dal nejlépe třetí okruh za 19:41) a vyhrál soutěž zaměstnanců ABB. V ženách byla nejlepší k závodění se úspěšně vracející po porodu Lenka Ungerová za 46:58. Zajímavým faktem je, že ředitelka trutnovské pobočky hlavního partnera firmy ABB Markéta Pechová startovala v závodě po páté a letos byla celkově čtvrtá za 52:44 a vyhrála firemní soutěž.

Na pětce byli nejlepší domácí Matyáš Burýšek za 21:46 a Tereza Fišerová za 23:46.

Výsledky