V Popůvkách mu sérii čtyř vítězství utnul loňský celkový král, při dalším středečním díle TRIEXPERT CUPu na dráhové desítce však Adam Szymanik započal možná další. Letos už popáté vystoupal v populárním běžeckém seriálu na nejvyšší stupeň a připsal si přitom při dráhové desítce i zajímavý skalp. Na startu se totiž letos premiérově objevil Jiří Čípa, který patří mezi dominátory nedávných časů TRIEXPERT CUPu. Szymanik na modrém mondu brněnského stadionu Pod Palackého vrchem zvládl 25 okruhů za 33:42 minuty a druhému Čípovi nadělil třičtvrtě minuty. Čípa třeba za svým časem z roku 2016 zaostal o tři minuty, velkou hlavu si s tím však nedělal. Několikrát se totiž při závodě zastavil a běžel ruku v ruce se svým malým synem. O čas a pořadí mu tedy rozhodně nešlo.

„Běhám teď spíš v terénu. Stále toho nejvíc naběhám cestou do a z práce, kdy se vydávám z Řečkovic do Kuřimi. Na Palačáku jsem ani původně nevěděl, zda poběžím. Záleželo, zda přijde žena a pohlídá malého. Hlavně kvůli němu jsme přišli na dětský běh,“ vysvětlil vytrvalecký univerzál se skvělými výsledky. „TRIEXPERT CUP moc už nestíhám, s rodinou už je to obtížnější,“ zdůvodnil svoji letos strohou účast.

Třetí místo si stejně jako v úvodní dráhové pětce přivlastnil mladý David Žigo, který šlapal na paty i Čípovi, zaostal za ním jen o 11 vteřin. Zajímavé je srovnání, kdy Žigo v zahajovací pětce Szymanika celkem jasně porazil, po sedmi týdnech od něj dostal na dvojnásobné téměř minutu. I to svědčí o tom, jak velký pokrok Szymanik za krátký časový ve své formě udělal.

Mezi ženami na startu chyběly ty nejrychlejší, pro první letošní stupně vítězů si tak doběhla Lenka Kohnová a hned z toho byla výhra. Zaběhla čas 40:39 minuty a druhou v cíli Lenku Topinkovou porazila o parník – víc jak o pět minut. Hned za Topinkovou si pak pro třetí příčku dofinišovala Martina Matulová. Všechny medailistky se letos na stupně vítězů až do této středy nepodívaly, to svědčí o tom, že většině favoritek se na rozpálený ovál moc nechtělo.

Na „Palačáku“ se tradičně uskutečnily tři rozběhy. Výhodu měli tentokrát startující z toho posledního, který byl určen pro nejrychlejší. Hlavně při prvním rozběhu a částečně i při druhém totiž na modrý povrch pražilo slunce, které ze závodníků vysávalo síly ve velkém. Po šesté hodně večer se však zatáhlo a blížící se bouřka přinesla i mnohem snesitelnější podmínky pro vytrvalostní výkon.

Nejpřirozenějšího sportu si tentokrát užily i děti. Pro ně pořadatelé z týmu TRIEXPERT CUPu přichystali dětský běh. Kvůli velkému zájmu se uskutečnilo hned několik rozběhů, ve kterých startovaly děti od nejmenších, na něž čekalo padesát metrů, až po starší, kteří absolvovali třistametrovou­ trať.

Z dráhy zamíří brněnský seriál na nejkratší nedráhovoou trasu, tedy do Pisárek, kde se letos poběží už podruhé. Startuje se ve středu 26. června a startovní výstřel zazní klasicky v šest hodin večer.