Velmi suverénním stylem získali tituly mistrů republiky v dlouhém triatlonu Tomáš Řenč a Simona Křivánková, kteří v sobotu 22. června ovládli závod Moraviaman. Ten byl zároveň třetím dílem CZECHMAN TOUR (Český pohár v dlouhém triatlonu a duatlonu).

Nejpopulárnější český závod v dlouhém triatlonu přilákal na start přes 300 závodníků. V okolí Otrokovic na ně čekalo 3,8 km plavání v přírodním koupališti Štěrkoviště, 180 km cyklistiky na silnicích mezi Otrokovicemi, Kroměříží a Tlumačovem a nakonec maratonský běh vedoucí podél řeky Morava.

V závodě mužů obhajoval loňské vítězství Tomáš Řenč, který byl největším favoritem také letošního ročníku. A tuto roli potvrzoval hned od plavecké části, když z vody vybíhal na druhém místě – jen čtyři vteřiny za Janem Hradeckým. „Ve vodě jsem se většinou jen táhl za Honzou a využíval jsem toho, že plave rychleji. V depu pak svlékal kombinézu, trochu se zdržel, takže jsem šel na kolo první. A svůj náskok už jsem pak jenom navyšoval. Na kole narostl až na patnáct minut, takže jsem věděl, že když se v běžecké části něco nestane, měl bych vyhrát,“ popsal závod Tomáš Řenč. Nakonec zvítězil s obrovským náskokem a dokonce v traťovém rekordu, který má nyní hodnotu 8:19:06. „Loni jsem šel za 8:26 a letos jsem si říkal, že bych to chtěl o minutu zlepšit. Ale 8:19, to bylo i pro mě velké překvapení,“ usmíval se v cíli.

Druhý doběhl Jan Oppolzer se ztrátou 36 minut. Pro bronz si o dalších devět minut později došel Jan Šneberger.

Vítězství o 41 minut!

Také závod žen měl jasnou favoritku: Simonu Křivánkovou. A také ona bez jakýchkoliv problémů potvrdila svou roli. „Trošku překvapeně jsem vyplavala na prvním místě a pak už jsem si jen dávala pozor, abych si udržovala náskok,“ popsala závod ze svého pohledu.

Chvíli dokonce pomýšlela na traťový rekord, nakonec se ho ale dobrovolně vzdala. „Ani jsem s rekordem nepočítala. Chtěla jsem totiž šetřit síly na Challenge Roth, kde budu závodit za 14 dnů. Chvíli to sice vypadalo, že by to na rekord mohlo vyjít i tak, ale na kole se pak udělalo větrno a já nechtěla na trati nechat všechnu energii,“ dodala Simona Křivánková, která se hodlá na prestižním závodě v Německu poprat o nejlepší desítku. Zvítězila v čase 9:24:19. Druhá Michaela Gerychová ztratila 41 minut, třetí Petra Veselá zaostala o 43 minut.

Seriál CZECHMAN TOUR nyní zavítá na Slovensko, kde se 3. srpna pojede závod SLOVAKMAN 226.

Výsledky

Muži: 1. Tomáš Řenč 8:19:06, 2. Jan Oppolzer 8:45:25, 3. Jan Šneberger 8:54:34

Ženy: 1. Simona Křivánková 9:24:19, 2. Michaela Gerychová 10:05:00, 3. Petra Veselá 10:07:02 Kompletní výsledky najdete zde.