Pátý ročník trailového běhu ve Žďárských vrších vyhrál na padesátikilometrové trati Miroslav Šmatolán v čase 4:09:50 (na foto). Start a cíl závodu je v obci Březiny. Obec Březiny je hraniční obcí v jižní části Pardubického kraje, vedle ní je třeba známá vysočinská Svratka. Stejnojmenná řeka obcí protéká.

Na stránkách závodu jsem se dověděl, že dříve zde byl pořádán lyžařský běh, ale nedostatek sněhu vedl k jeho zániku. V roce 2015 byla poprvé v obci se 150 obyvateli realizována myšlenka Březinské padesátky. Letos bylo přihlášeno 160 startujících a cílem proběhlo 140 vytrvalců zabalili jen dva, zbytek nedorazil většinou kvůli zraněním. Hlavní závod je na perfektně v terénu vyznačených padesáti kilometrech, ale kdo se na tuto trasu necítil mohl na druhé občerstvovačce, první byla na patnáctém kilometru, na cca 28 kilometru odbočit do cíle a dát si třicítku.

Trasa vedla v první polovině atraktivními, ale klidnými pasážemi Žďárských vrchů. Po startu v osm hodin přes Lucký vrch a poté po hřebeni do Čachnova, k zámečku Karlštejn a dále přes skalní útvary jako je Zkamenělý zámek, Milovské Perničky, ke Čtyřem palicím, kde byla druhá občerstvovačka. Padesátkaři si pak dali zdejší „Václavák“ – nejvyšší vrchol Devět skal a pokračovali přes Malinskou skálu a Buchtův kopec. Obě trasy se spojily v lese půl kilometru před cílem, kde čekal brod přes řeku Svratku. Loňský vítěz Jiří Petr byl druhý za 4:16:20 a třetí Milan Beneš dal 4:36:20. Desátým mužem byl vítěz jarních 50 mil železnohorských Pavel Lopour z Heřmanova Městce za 5:32.

V ženách byla opět nejlepší Tereza Procházková, která na minutu zopakovala loňský výkon – 5:02:10, traťák. Druhá Andrea Stejskalova dala 5:46:32 a třetí Barbora Pokorná za 5:57:48. Limit na hlavní trati byl 13 hodin a do něj se v pohodě vešla Kamila Juránková (11:44) uzavírající startovní pole.

Na třicítce byl nejlepší traťový rekordman z padesátky z před dvou let, časem 4:07:55 a vloni třetí, Radek Toman. „Letos mám po zranění tréninkový výpadek. Na nejlepší jsem měl značnou ztrátu, a proto jsem se nakonec rozhodl běžet jen 30 km,“ řekl v cíli – 2:34 hodiny, tedy o minutu lépe než vloni bývalý maratonský šampion Václav Ožana. Nejlepší ženou třicítky byla Barbora Brýdlová za 2:55.

Stejně jako vloni předával ceny nejlepším mistr světa v hokeji Vladimír Martinec a legenda týmu Tesla Pardubice. Osobní i finanční patronát opět převzal pardubický krajský radní pro sport Renda Živný, dříve olympionik v bikrosu a nyní repre tréner. Mají to v těch Březinách hezky ošéfované, když měli k dispozici tým 35 spolehlivých pořadatelů.

Kdo nestihl Březinskou padesátku a chce si letos zaběhat v těchto končinách může zkusit závody, které mají centrum v nedalekém Hlinsku. V sobotu 31. srpna se poběží jeho členitým okolím Hlinecký půlmaraton. V sobotu 21. září Saar Challenge – trailový běh na sedmdesát, čtyřicet tři a dvacet tři kilometrů, kde na delších trasách musejí běžci zdolat také Devět skal či Zkamenělý zámek.

V listopadu, termín ještě není znám, je ve Svratce pořádán Vyking kros – maraton, půlmaraton po Žďárských vrších. Ještě před tím, na sobotu 24. srpna, se ve Víru uskuteční ryze silniční Malý svratecký maraton na profilově ne tak náročné trati, který vede podél řeky Svratky z Víru na obrátku do Nedvědic a zpět.¨