Letošnímu 29. ročníku Běhu kolem Vyškova, Vyškovské dvanáctky, trochu víc než obvykle přálo počasí. Nepálilo totiž tradičně slunce, ale zase bylo dusno a pofukoval vítr, který po většinu trati vál proti běžcům, takže si ho opravdu užili až až.

Tomáš Steiner si závod zkusil jít jako test

Tomáš Steiner /AK Drnovice – 42:06/ si chtěl zkusit ověřit svoji formu a vyrazil dopředu sám, ale vítr jeho výkon dost ovlivnil.

Lukáš Soural /Orel Židenice – 44:35/ se snažil závod jen rozumně odběhnout, protože ho čeká nabitý závodní týden.

Do formy z loňského roku se vrací Zdeněk Hochman /Orel Blučina/SK ICA – 45:20/, vybojoval si třetí místo.

Irena Pospíšilová se rozbíhá po zranění

Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 31:26/ se vrací na závodní dráhu po zranění, které ji i tak pořád dost limituje, ale zvládla si prvenství v závodě pohlídat.

Drtivým závěrem pak překvapila Magda Janková /RUN a MUM – 31:39/, která porazila do té doby skvěle běžící Lenku Jančaříkovou /Orel Židenice – 31:52/, na níž nakonec zbylo až třetí místo, přestože většinu závodu odtáhla jako první žena.

Ve Vyškově těsně před jubileem, letos se už běžel 29. ročník

Na nové trati ve Vyškově se běželo letos už po deváté, ovšem závod se běžel již po devětadvacáté. Jak to letí. Trasa plně vyhovuje současným nárokům na pořádání běžeckých akcí na silnicích vzhledem k neustále hustějšímu automobilovému provozu.

Závod opět připravili organizátoři z TJ LRS Vyškov v čele s Pepou Kuncem. Zázemí pak poskytl vyškovský atletický stadion. Soutěž je zařazená do Vyškovské běžecké tour dospělých i mládeže a do Orelské běžecké ligy.

Již od devíti hodin se na tartanu objevili nejmenší děti a potom se postupně pokračovalo všemi věkovými kategoriemi až do startu hlavního závodu.

Muže čekala otevřená trasa do Radslavic a zpět v délce 12 km a ženy společně s dorosteneckými, juniorskými kategoriemi a veterány nad 60 a 70 let pak zkrácená trať dlouhá 7,7 km.

Dusno a vítr, opět nic moc počasí jako obvykle ve Vyškově

Je tradicí, že běžcům počasí na Vyškovské dvanáctce moc nepřeje. Ani letos se moc nevytáhlo. Dusno, vítr povětšinu trati proti, to k nějakým dobrým výkonům moc nevedlo.

„Jsem opravdu dost zklamaný,“ kroutil hlavou nespokojeně Tomáš Steiner. „Chtěl jsem jít závod jako test výkonnosti a dosažený čas mě tedy moc neuspokojil. Běželo se mi sice dobře, ale bylo to celkově moc pomalé. Měl jsem jinou představu o svém tempu.“

„Ve středu mě čeká další dvanáctka v Líšni, nebylo nutné se nikam moc hnát,“ konstatoval po závodě Lukáš Soural. „Ani jsem to neměl v úmyslu.“

„Ze začátku se mi běželo výborně,“ řekl mi v cíli Zdeněk Hochman. „Ale poslední dva kilometry jsem si tedy protrpěl. To už jsem šel na hraně, ale jsem v plném tréninku, tak snad to bylo tím.“

„Pořád se nemůžu normálně odrazit,“ přiznala se mi Irena Pospíšilová. „Jenže už by mi chyběly body, a tak jsem musel přijet závod aspoň nějak odběhnout. A když zezadu začala tlačit Magda, nezbylo mi nic jiného, než pořádně zrychlit, abych vyhrála.“

„Z kopce mi to jde,“ smála se mému překvapení z toho, jak zvládla závěr závodu Magda Janková. „Horší je to nahoru, tam dost ztrácím, ale dnes mi to sedlo.“

„To já to mám naopak,“ doplnila naši debatu Lenka Jačaříková. „Nahoru mi to běží samo, ale ten seběh. I dnes jsem nestačila a to nebylo nic prudkého. Prostě to neumím.“

Vyškov je tedy za námi a seriál Vyškovské běžecké tour má teď pauzu do 5. října. Kdy se běží legendární Pístovická riviéra. Potom už zbývá jen závod v Bučovicích 28. října, kde proběhne i závěrečné vyhlašování.

Výsledky