Málokterý triatlon se může pochlubit tím, že jeho kořeny sahají do minulého století, navíc do minulé doby, kdy sem tato nová sportovní disciplína přišla. Letos opět vydařený Řičkovský Golem byl pořádán po 34.

V osmdesátých letech minulého století patřil mezi hvězdy závodu nyní šedesátník a na závodě přítomný Jindra Šebek z Ústí nad Orlicí, dříve i domácí šampion na ironmanských tratích. Několikanásobným vítězem byl Leoš Roušavý z Hradce Králové, který letos i když je věkem veterán získal medaili na kvadriatlonovém evropském šampionátu.

Čtyřikrát vyhrál Jan Vodehnal z Pardubic, který jako čtyřicátník dal havajského Ironmana. Honzovi je letos 46, v roce 2017 byl zde druhý, a letos dokázal vyhrát malého Czechmana. V letošním Golemu byl druhým mužem nad 40 a celkově desátý. A v tomto desetiletý sem opakovaně zavítal vyhrát náš současný nejlepší ironman, držitel českého havajského traťáku, Petr Soukup, který pochází z Jičínska.

Závod je malinko atypický. Pět set metrů plavání v Pastvinské přehradě, v chladnější vodě Divoké Orlice. Poté silniční cyklistická část, která vede přes České Petrovice a Bartošovice v Orlických horách do lyžařského areálu v Říčkách v Orlických horách. Takže necelých 36 kilometrů se součtem stoupání přes šest set metrů. A závod je zakončen horským během, v úvodní části po zdejších sjezdovkách, druhá půlka je však pohodová, o délce 5,8 kilometru. Bylo sice teplo, ale v Říčkách příjemně.

Letos závod ovládli mladici z týmu Fort SMC Ústí nad Orlicí. Vítězný Jakub Procházka, který o prvenství rozhodl v běžecké části, dosáhl času 1:27:30. Byl nejlepší v kole (57:59) i v běhu (22:31).

„Po plavání (6:59) jsem na nejlepší malinko ztrácel, ale nejlepší plavec Milan Záleský (6:32) věděl, že na takto náročné cyklistické trati nemá cenu jet sólo a počkal na nás. Chvíli jsme jeli i ve čtyřech, ale do areálu jsme přijeli nakonec na čele dva. A suprově mi vyšel běh,“ řekl v cíli vítěz. Druhý Záleský dal 1:29:50 a třetí Jan Skotálek 1:29:58, který byl nejlepší před dvěma roky (všichni na foto).

Soutěž veteránů nad 40 let vyhrál David Štangler z Loko Tru¨tnov za 1:34:31, celkově osmý, před Vodehnalem 1:35:57. Vodehnal měl po plavání minutový náskok. Půlminutu ztratil v kole a trochu překvapině vítězství prohrál v běhu.

„Už netrénuji jak za mlada a je to znát. Navíc jsem měl problém při sundávání neoprenu a v závěru cyklistiky mě bloklo auto, takže jsem z padesátky musel brzdit na dvacítku a zrovna jsem měl na doražení skupinku přede mnou,“ řekl po závodě Honza, který pracuje v rodinné firmě v Hradci Králové, ale téměř celý rok do ní jezdí z Pardubic, kde žije, na kole a lze jej nyní často potkat na nové cyklostezce z Vysoké nad Labem do Hradce Králové.

Třetím veteránem byl člen místní horské služby, před lety zde startoval i její současný náčelník Pepa Hepnar, Jan Pochobradský za 1:37:23 startující také za Fort, celkově dvanáctý. Jedenáctý byl Tomáš Kučírek z Pardubic za 1:36:34, který často vyhrává běžecké závody v rámci Kunětické devítky, jejíž další pokračování bude ve středu 24. července v 18 hodin.

V ženách byla nejlepší celkově 54 Simona Chládková za 1:51:49. Po plavání byla Simona mimo bednu, ale měla nejlepší kolo (1:13:59), běh za 27:55. Super závod si také dala nejlepší veteránka Danča Tylšová z Malých Svatoňovic, celkově 59., které v těchto místech nedávno nevyšel jiný triatlon, v němž byla až čtvrtá v kategorii. V Golemu doplavala druhá (8:46). Díky nejlepšímu depu vyjížděla na kolo první a nakonec byl celkově druhá za 1:54:34. Nejlepší plavání (8:29) měla druhá veteránka, dříve i několikanásobná vítězka, doběhla hned za Dančou, Dana Hyláková – 1:54:52.

Závod si poprvé přišla vyzkoušet i nejlepší běžkyně Iscarex Cupu Bára Nováková, která letos mimo jiné vyhrála Bratislavský maraton. Bára byla celkově osmá a pátá v mladých. Po slušném plavání dostala čočku v kole (1:28:10), ale dosáhla nejlepšího běžeckého času – 25:53. „Plavání šlo, ale i když to tady znám, to kolo bylo hrozně náročně. Závěrečný běh to už byla paráda,“ řekla v cíli Bára, která ale jela na horském kole –2:0:34.

Ono těch běžců pravidelně závodících v Iscarex Cupu bylo více, třeba Jan Scheuer z Lanškoruna dal 1:46:10 či Jan Hruban z České Třebové za 1:56:47. Mezi startujícími byl i borec, který závod absolvoval na lehokole (1:16:56) – Jaromír Škorpil – 1:55:08.

Golem si do dnešních dnů i přes svoji náročnost a konkurenci jiných akcí zachoval punc závodu pro všechny a početné startovní pole, které uzavírali sportovci spokojeni s tím, že to daly pod tři hodiny. Součástí startovného bylo triko závodu, teplé jídlo v cíli a výběr nápoje dle vlastní volby v místní osvěžovně. Po vyhlášení výsledků proběhla tombola s hlavní cenou cyklistickým rámem Fort.

Výsledky