Už dobré dva měsíce máme léto, byť to kalendářní začalo teprve před pár týdny. Běhání ve vysokých teplotách může být pro jednoho větší, pro jiného menší radost, vhodně se na něj obléknout ale musíme všichni. Množství dívek, žen, dam a slečen, které i v teplotách vysoko přes patnáct stupňů potkávám v tříčtvrtečních (nebo dokonce dlouhých!) kalhotách mě nepřestává udivovat. Kdosi moudrý mi na dotaz volně hozený do pléna – proč si to proboha ty holky dělají, vždyť jim musí být vedro a koledují si o přehřátí?! –, řekl, že se možná stydí. Stydí se ukazovat nohy, stydí se běhat v kraťasech, a proto se paří v delších a dlouhých nohavicích. Pokud je to i vás případ, zkuste běžeckou sukni – vypadá skvěle a všechny nepříjemné pocity, které ve vás případné nošení kraťasů může vyvolávat, jednoduše skryje horní vrstvou.

Zbystřit by nicméně měly i ty, které sukně nechávaly doteď chladnými (kraťasy jsou kraťasy), stejně jako věrné členky sukničkového tábora: měli jsme totiž možnost otestovat Titan Ultra Skort od Columbie a minimálně v jedné věci je to sukně skutečně výjimečná.

Tak jako všechny sukně, i Titan Ultra Skort tvoří všité elastické kraťasy ze strečového materiálu s využitím technologie Omni-Freeze Zero. Tu tvoří drobné kroužky, v nichž se těsně u pokožky soustřeďuje chladící polymer. Podle informačních materiálů „technologie Omni-Freeze Zero snižuje celkovou teplotu materiálu, urychluje proces odvádění vlhkosti a zajišťuje okamžité ochlazení s dlouhotrvajícím účinkem“. To zní skutečně velmi reklamně, nicméně můžu potvrdit, že se spolu s další avizovanou technologií Omni-Wick starají o to, že ani tehdy, kdy sukni propotíte skrz naskrz a budete se v ní další hodiny pohybovat, vám nebude zima a ve chvíli, kde se potit přestanete, na vás poměrně rychle uschne. Antimikrobiální úprava navíc zabraňuje množení bakterií, o které, samozřejmě, nikdo nestojí.

Na rozdíl od levnějších modelů jiných značek vnitřní kraťasy perfektně sedí a nezařezávají se do stehen, různě se nešoupají, ani nemají obvyklou, velice nepříjemnou tendenci se rolovat nahoru a zadělávat tím pádem na opruzeniny (ano, fuj, ale víme své), a to dokonce ani v případě, že nepatříte mezi běžkyně s gazelíma nohama (tím myslím štíhlýma, ne křivýma a chlupatýma).

Pohodlný je i elastický pásek, dostatečně široký, aby nepotřeboval šňůrku na stažení, která může po delší době nepříjemně odírat, a zároveň zajišťoval, že sukně nebude během běhu cestovat nahoru ani se sesouvat dolů. Zároveň představuje nejsilnější místo sukně, které schne nejdéle a jako jediné nemusí třeba do rána na balkoně, když bude vlhčeji, doschnout. Každopádně to, že Tital Ultra Skort zůstane tam, kam ji před tréninkem vytáhnete, je první veliké plus celého modelu.

Téměř samozřejmostí je zadní kapsa na zip, dostatečně velká, aby pobrala klíče a telefon ve velikost iPhonu 5s, s trochou dobé vůle k nim nacpete i balíček papírových kapesníků. Nechybí reflexní prvky pro běh v šeru nebo tmě. Přestože reklamní materiály avizují postranní kapsy, žádné jsem nenašla – je možné, že jsem prostě úplně slepá, ale spíš bych se přiklonila k nějakému šotku, který dopsal charakteristiku jiného modelu i k tomuto. A je to vážně škoda, protože šikovné kapsičky na bocích a ideálně i vepředu, by se víc než jen hodila. Bez přehánění by z ní dělaly v podstatě dokonalý model. Nicméně ani jejich absence by vás neměla odradit.

To hlavní, co z Titan Ultra Skort činí unikátní kousek šatníku, je samotná sukýnka. Kromě toho, že se pyšní technologií Omni-Shade, která díky „pevně tkané konstrukci s příměsí keramických mikročástic a technologií pohlcování a odrážení záření UV“ blokuje UVA i UVB paprsky a má tak ochranu UPF 40 (čili propustí jen 1/40 paprsků), je v černě žíhané variantě zatím první sukní, v níž jsem kdy měla možnost běhat (a že jsem vyzkoušela už modely od předních značek na trhu, až po malé firmy, které na svůj velký den teprve čekají), která vás ušetří onoho trapného pocitu: ne, nemám potíže s inkontinencí, jen se hodně potím.

Znáte to zvětšující se kolečko v partiích, na něž by vám nikdo slušně vychovaný neměl nikdy zírat, ale když vypadáte, jako když jste to právě nestihla do křoví, málokdo se nakonec ubrání? Já jo a věřím, že nejsem sama. Naučila jsem se to ignorovat, protože se s tím stejně nedá nic dělat a nakonec stejně obvykle propotím všechno kompletně, takže na mě nezůstane suché nic, nicméně fáze mezi kolečkem a kompletně mokrým oblečením příjemná fakt není. Vypadá to blbě, vy o tom víte a tím pádem se i blbě cítíte. A přesně tohle se vám s Titan Ultra Skort nestane. Tomu, že na sukni zvětšující se propocený flek prostě není vidět, jsem nemohla věřit a říkala si, že už z vedra asi blouzním. Takže jsem to zkoušela znovu a znovu, ale prostě není. Zda je tomu tak i ve druhé dostupné modročervené barevné kombinaci netuším, černobílá mě nicméně nadchla.

Sukně má navíc příjemnou délku i střih a dělá hezkou siluetu. Vrchní látky není ani moc, aby plandala všude kolem, ani málo, aby měla tendenci se sunout nahoru a odhalovala spodní kraťasy.

Winston Churchill údajně kdysi řekl, že dobrý projev by měl být jako dámská sukně: dostatečně dlouhý, aby zakryl, co zakrýt má a dostatečně krátký, aby vzbudil zájem. Titan Ultra Skort od Columbie je jako dobrý projev a ačkoliv z ní doporučená cena 1599,– činí spíš dražší kousek běžecké šatníku, váš zájem si rozhodně zaslouží.

  • Columbia Titan Ultra Skort
  • Složení: 86 % polyester, 14 % elastan
  • Černo-bílá nebo modro-červená barevná kombinace
  • Dostupná ve velikostech XS až XL
  • Doporučená maloobchodní cena: 1599,–.