Suverénkou letošního ročníku devítikilometrové trasy v Kunětické devítce (K9) se stává domácí Barbora Zavřelová (na foto), která startuje za Němčice, což je obec, kterou vede po startu i trať závodu.

Mezi jednotlivý úspěšnými starty v K9 stihla Bára uspět i v jiných prestižních závodech. Byla třetí ženou Ještědského půlmaratonu a stejné umístění vybojovala i v závodu kategorie super Českého poháru v běhu do vrchu z Rokytnice nad Jizerou na Dvoračky. Spolu se svoji maminkou Janou, ta byla na Ještědu celkově 13, jsou nyní myšlenkami na nejdelší trase Krkonošské 50, která se uskuteční v sobotu 3. srpna v okolí Špindlerova Mlýna.

Bára šla do závodu, který proběhl opět za tropického vedra, opatrně a ještě na druhém kilometru, před vběhnutím do Němčic, byla druhá. Nakonec však bezkonkurenčně vyhrála za 40:47. Druhá, nejlepší třicátnice a chvíli vedoucí, Nina Janáčková z Chroustovic dala 42:57. Třetí byla nejlepší čtyřicátnice Jana Horáková za 43:16. Následovaly Adéla Vaclávska za 43:42 a Jana Zavřelová, první nad 50, za 46:49.

Triatlonista Tomáš Kučírek také vyhrál letos v K9 po třetí, ale v minulém klání mu jeho sérii přerušil nejlepší čtyřicátník Velké ceny K9 Miloš Kratochvíl. Tomáš, který byl o víkendu jedenáctým mužem horského triatlonu Říčkovský Golem, zapsal čas v sólo běhu 34:31. Až do cíle ho měl před sebou v dohledu Martin Fikar z Nové Paky – 34:45. Třetí doběhl orienťák Tomáš Udržal za 35:31.

Na devítce drží traťáky současný triatlonový eliťák Jan Volár 30:41 a Taťána Metelková – 35:02, také z roku 2016, oba jsou z Hradce Králové.

Absolutním vítězem na trati 4,5 kilometru se stejně jako minule stal Václav Rohlík z AC Pardubice za 18:04. Nejlepší ženou byla Leona Blažková za 22:25.

Osmá K9 se uskuteční na dominantě Pardubicka Kunětické hoře 21. srpna se startem v 18 hodin. Zkušený pořadatelský tým kolem Jakuba Jaroše zveřejnil upravené tratě letošního ročníku Saar Challenge, na níž nyní probíhá online registrace. Změny zavedou závodníky na všech distancích, 70, 42 a 21 kilometrů, ještě více do terénu. Start i cíl závodu je 21. záři v Hlinsku a tradičně se poběží po Žďárských vrších, na dvou nejdelších tratích samozřejmě i přes nejvyšší vrchol Devět skal (836 m n. m.).