Moravák ze Šumperka Vojtěch Bednarský vyhrál 16. ročník Hradeckého terénního triatlonu, který byl součástí Xterra Czech Tour 2019. Po 400 metrech plavání v lesním rybníku Biřička na Novém Hradci Králové, 19 kilometrech terénního kola a čtyř kilometrech krosového běhu se u něho časomíra zastavila na údaji 62:15. Druhý Ondřej Petr z Ústí nad Labem i díky zápletce v posledním kilometru ztrácel pouhou sekundu.

V hlavním závodě startovalo rekordních téměř dvě stě závodníků, dokončilo 192, startovní pole s úsměvem na líci uzavírala Ivana Hejduková v čase 2:19 hodiny. Před tímto kláním proběhl triatlonový sprint (150 m, 7 km, 1,5 km), hrdinkou byla sedmiletá Nikola Maivaldová, která závod zvládla za hoďku a kousek, a dětské závody v duatlonu.

Některé borce zaskočila náročnost cyklistiky. V první polovině téměř desetikilometrového okruhu si museli třikrát dát lesní výjezd, a samo následný ostrý sjezd, na kopec nad Biřičkou, v nejnáročnější variantě to byl půl kilometr s třicetimetrovým převýšením. Trať byla doplněna několika krátkými singl trekovými úseky, takže zaskočeni byli i někteří po plávání přední závodníci a nějakých pár pádů bylo. Běh téměř kopíroval úvodní dva kilometry Hradeckého krosu, takže první půlka více do kopce, do cíle seběhem.

V kole se vytvořila na čele tříčlenná skupinka. Michal Francke (2 po plavání) a Bednarský s Petrem, kteří doplavali ke konci první desítky. Za nimi jela dvojice, která byla po plavání ke konci druhé desítky.

V běhu šel do vedení Bednarský a kilometr před cílem měl cca dvacetimetrový náskok (viz. foto). V nepřehledné zatáčce se však Bednarský, který před týdnem vyhrál v traťáku Welzlův kvadriatlon v Zábřehu na Moravě, srazil s proti běžícím závodícím ředitelem závodu Lukášem Netíkem (22. místo za 72:28) a rázem byl jeho náskok fuč a závodilo se až do cílové mety. Třetí Francke zapsal 63:31.

„Srážka nebyla nic velkého, ale přišla v době, kdy se mi podařilo trochu odtrhnout od soupeře. V mrtvém úhlu jsem lehce zastavil o Lukáše Netíka, nic se nestalo a v cíli se mi omluvil, takže jsem byl rád, že to nebyla moje chyba,“ řekl po závodě vítěz. K průběhu závodu dodal: „Už to tady dobře znám, v Hradci jsem ještě neprohrál (vyhrál zde i v letech 2016, 2017 a 2018), tak mi tady asi přeje i štěstí. Poměrně se mi podařilo vyplavat se silnou skupinou a potom už to byla jenom snaha hned od začátku ji roztrhat, což se z mé strany nepovedlo, tak to zbylo až na běh.“

Nejlepší ženskou plavkyní byla v této disciplíně absolutně třetí Zoe Zdražilová z Ostravy, v cíli však byla celkově na 118. místě a druhá v juniorkách do 19 let za 89:25. Nejlepší plavcem byl člen štafety, ta byla nakonec druhá a absolutně na 28 místě.

Vítězná Lenka Cibulková (73:23) byla celkově na třicátém místě, po plavání byla třetí ženou na začátku druhé desítky celkového pořadí. Těsně před ní byla po první disciplíně Lenka Fanturová, která si však krvavě ustlala na kole (v cíli druhá za 76:43), na kterou se v úvodu krosu dotahovala třetí Vendula Navrátilová – 77:26. Fanturová jako nejlepší čtyřicátnice byla celkově na 46. místě. Čtvrté místo a druhé v kategorii čtyřicátnic v běhu vybojovala legendární domácí vytrvalkyně Taťána Metelková – 79:09, která v první polovině roku kvůli zranění moc nezávodila, ale podzim určitě ve velkém stylu rozjede.

Výsledky